Nyheter

Sökandet i skärgården fortsätter

Försvarsmaktens sökande efter eventuella undervattensfarkoster som tros finnas i Stockholms skärgård fortsatte på måndagen med "oförminskad styrka".
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2014

– Operationen fortsätter dag som natt med oförminskad styrka, säger Dag Enander, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Operationen pågår från Möja till Ornö med både fartyg och personal på land.

– Vi använder de sensorer vi har och letar både från land och vatten, säger Dag Enander.

Däremot vill han inte kommentera om Försvarsmakten även söker efter personer som kan ha tagit sig ur eventuella undervattensfarkoster och upp på land.

Sökandet kommer att fortsätta ett par dagar till även om ingenting hittas i vattnet.

– Vi har en god uthållighet, säger Dag Enander.

Hålla avstånd

Enligt TT:s utsända i skärgården låg försvarets fartyg på måndagen vid skären intill Nåttarö, precis söder om Rånö, i södra delen av Stockholms skärgård.

HMS Stockholm, som ligger utanför Nåttarö, bad via komradio civila båtar att hålla sig 10 000 meter från fartyget.

Försvarsmakten vill inte kommentera varför man har meddelat att andra båtar måste hålla sig borta från militärens fartyg.

– Vi håller på med en underrättelseoperation i Stockholms skärgård och vidtar de åtgärder vi behöver för att lösa våra uppgifter. Exakt vad vi gör och var, det kommenterar vi inte, säger pressinformatör Mikael Abrahamsson.

Enligt Tomas Ries, lektor på Försvarshögskolan, pekar alla indicier på att det rör sig om en rysk kränkning,

– Det passar precis in i deras (ryssarnas) operationsmönster när det gäller miniubåtar, säger Tomas Ries.

Kränkningar och maktdemonstration från rysk sida är något vi får leva med så länge president Vladimir Putin sitter kvar vid makten, enligt Ries.

– Det grundläggande budskapet är att väst måste respektera Ryssland och ryska intressen.

Ryssland tillbakavisar

En presstalesperson vid ryska ambassaden i Stockholm meddelar att ambassaden inte har några ytterligare kommentarer utöver de som det ryska försvarsdepartementet uttalade skriftligt via den ryska nyhetsbyrån Interfax i helgen. Där heter det att ryska marinens fartyg och ubåtar enligt plan fullföljer sina uppdrag på världshaven. Västerländska mediers rapporter om en möjlig händelse rörande en rysk ubåt tillbakavisades.

Utrikesminister Margot Wallström (S), som är i Luxemburg för att delta i sitt första EU-möte sedan regeringen tillträde, är än så länge försiktig med att peka ut något land som eventuell inkräktare.

– Det gäller att hålla huvudet kallt. Här litar vi på Försvarsmakten – de ska göra sitt jobb. Man måste skilja på det som är faktiska företeelser som i fallet med rysk aggression och annat, och det som är rena spekulationer i dag, säger hon.

Ryssland har skärpt tonen mot flera närliggande länder. I Lettland är man inte överraskad över att svenskt territorium kan ha kränkts.

– Jag har ju ingen aning om det är en rysk ubåt, men om så är fallet är jag inte ett dugg förvånad, säger Daunis Auers, professor i internationell politik vid University of Latvia i Riga.

Enligt honom har Baltikum en lång erfarenhet av ryska kränkningar i både luftrum och vatten och de har intensifierats de senaste åren. Men enligt Daunis Auers skiljer sig Rysslands kränkningar av Baltikum mot de som nu eventuellt sker i Sverige.

– Ryssarna vill att vi ska veta om att de finns i Baltikum. Det är en del av deras taktik för att öka osäkerheten. Men det är ingen taktik som de borde föra mot Sverige, säger han.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.