Annons
Nyheter

Söderberg träffar rätt i Aten

Efter ett mardrömsår i Elfsborg flyttade Tom Söderberg till Grekland. Där har mittbacken hittat rätt – och efter åtta matcher har han fått tillbaka tron på sig själv.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2014
Foto: Michalis Batziolas/Reporter images

”Det som gick dåligt i Elfsborg går bra här. Jag har fått tillbaka självförtroendet och det känns fantastiskt”, säger han.

När Söderbergs Apollon Smirnis i eftermiddag tar emot Platanias finns mycket i potten. Hemmalaget ligger precis ovanför tabellens negativa kvalstreck – Platanias under det samma, blott en poäng bakom.

Annons

– Det är jätteviktigt att vi tar tre poäng, och det märks verkligen. Vi hade supportrar som sjöng och hejade under vår träning i dag, berättar Söderberg via telefon från bussen på väg till det hotell där laget tillbringar nätterna före match – även när det ska spelas på hemmaplan.

Han säger sig ha hittat rätt i såväl klubb som stad – och efter sex ligamatcher samt två cupframträdanden har även självförtroendet, som raserades under den tunga fjolårssäsongen i Elfsborg, återvänt.

– Allt går så mycket bättre här. Kroppen mår fantastiskt bra, jag får spela mer, och på planen går allt bättre än det gjorde förra året.

Hur kommer det sig?

– Jag vet faktiskt inte, men plötsligt fungerar allt. Det är väl så fotboll är; ibland går det sämre – och då är det lätt att man går ner sig. Nu är det äntligen tvärtom. Det jag tänker i matchsituationerna nu, gör jag också. Så var det inte i Elfsborg. Där tänkte jag en sak, men misslyckades ofta med att genomföra det, säger Söderberg.

Han menar att spelsättet i Apollon Smirnis passar honom väl.

– Vi spelar ganska engelskt, och har två brittiska tränare som styr och ställer. Det är väldigt mycket disciplin som gäller, och det har jag och Mikael (Dahlberg, tidigare i Sundsvall, Djurgården och Gefle), lyckats anpassa oss bra till. Rent spelmässigt blandar vi rakt spel med sidledspassningar, och som mittback förväntas jag inte finlira på något vis.

Á la Olof Mellberg?

– Mja. Tränarna har jämfört mig med Brede Hangeland (stor norsk mittback i Fulham), haha. Det känns hur som helst bra att ha en tydlig roll, där jag vet exakt vad som förväntas av mig. Efter bara två–tre träningar sa tränaren att han tror på mig. Det kändes skönt.

Skönt beskriver han också livet utanför fotbollsplanen som.

Annons

– Det är helt fantastiskt här. Jag har verkligen blivit förälskad i Aten. Jag bor precis vid havet i en av de finare delarna av stan och stortrivs.

Har du träffat förre elfsborgaren Emir Bajrami något?

– Jag har sprungit på honom och Marcus Berg några gånger, faktiskt. Men mest hänger jag med mina lagkamrater. Dessutom är min tjej här för tillfället, så det känns bra.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons