Annons
Nyheter

Socialdemokrater på frammarsch i Tyskland

Med en och en halv månad kvar till det tyska valet störtdyker Angela Merkels kristdemokrater i opinionen. Vinnarna i två färska opinionsmätningar är i stället Socialdemokraterna, som får sitt högsta stöd på flera år.
Tyskland • Publicerad 12 augusti 2021
Tysklands finansminister Olaf Scholz är också ordförande för Socialdemokraterna (SPD). Arkivbild.
Tysklands finansminister Olaf Scholz är också ordförande för Socialdemokraterna (SPD). Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Armin Laschet skrattar gott i översvämningsdrabbade Erftstadt, något han senare har fått äta upp. Arkivbild.
Armin Laschet skrattar gott i översvämningsdrabbade Erftstadt, något han senare har fått äta upp. Arkivbild.Foto: Marius Becker/AP/TT
Det går inget vidare för tyska Kristdemokraterna.
Det går inget vidare för tyska Kristdemokraterna.Foto: Johan Hallnäs/TT

Problemen hopar sig för de tyska kristdemokraternas (CDU) partiledare Armin Laschet, som hoppas få efterträda Angela Merkel som förbundskansler efter valet i september.

En bild där Laschet tjoar och tjimmar i bakgrunden under en presskonferens med president Frank-Walter Steinmeier i det hårt översvämningsdrabbade Erftstadt har väckt harm bland många tyskar, och kanslerkandidatens ursäkt tycks inte ha hjälpt.

Lök på laxen

Annons

I förra veckan kunde public service-kanalen ARD konstatera att bara 24 procent är nöjda med Laschets arbete, ett tapp på hela 13 procentenheter från föregående mätning. CDU-ledaren hamnar därmed långt bakom Socialdemokraternas Olaf Scholz, med 48 procents stöd, och ännu längre bakom det bayerska systerpartiet CSU:s Markus Söder, som också gjorde anspråk på den gemensamma kanslerkandidaturen, men tvingades kasta in handduken efter internt tryck.

Som lök på laxen kom så onsdagens opinionsundersökning från Forsa för tv-kanalen RTL. Mätningen är ren skräckläsning för CDU/CSU, som bara får 23 procents stöd – långt sämre än vinterns toppnotering på 37 procent och även sämre än valresultatet 2017 (32,9 procent), som i sin tur var det sämsta sedan 1949.

Ökar kraftigt gör i stället Socialdemokraterna (SPD), som länge fört en tynande tillvaro som junior koalitionspartner till CDU/CSU under Merkel. Partiet ökar till 19 procent, det bästa resultatet sedan april 2018, och är därmed hack i häl på både CDU/CSU och De gröna, som ligger still på 20 procent.

Näringslivsvänliga FDP tappar en procentenhet och får 12 procents stöd. Vänsterpartiet Die Linke ökar en procentenhet och hamnar på 7 procent, medan högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) ligger still på 10 procent.

Bilden bekräftas i stort av en andra mätning, av Kantar för nyhetsmagasinet Focus. CDU/CSU rasar där ännu djupare, till katastrofnoteringen 22 procent, nära 11 procentenheter sämre än valresultatet 2017. SPD får 19 procent.

Nya koalitioner möjliga

Håller opinionsläget i sig skulle det innebära att den nuvarande regeringskoalitionen med CDU, CSU och SPD tappar sin majoritet. Inte heller CDU, CSU och De gröna skulle kunna bilda regering. I stället öppnas dörren för en rad andra koalitionsalternativ, däribland en så kallad Jamaicakoalition (CDU, CSU, FDP och De gröna) eller en trafikljuskoalition (SPD, FDP och De gröna).

Även en röd-röd-grön vänsterkoalition (SPD, Die Linke, De gröna) kan bli aktuell, något som vore politiskt kontroversiellt då Die Linke har rötter i det östtyska kommunistpartiet.

För Forsamätningen har 2 509 väljare tillfrågats mellan 3 och 9 augusti, för Kantarmätningen 1 446 väljare mellan 4 och 10 augusti.

Fakta: Opinionsläget inför tyska valet

CDU/CSU: 23 procent (-3)

SPD: 19 procent (+3)

De gröna: 20 procent (+-0)

FDP: 12 procent (-1)

Die Linke: 7 procent (+1)

AFD: 10 procent (+-0)

Källa: Forsa/RTL

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons