Annons
Nyheter

Sociala medie-beroende kan stå techjättar dyrt

USA • Publicerad 24 maj 2022
Beroendeframkallande.
Beroendeframkallande.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

I Kalifornien kan föräldrar vars barn har blivit beroende av sociala medier snart hålla bolagen ansvariga. Det enligt ett nytt lagförslag som gick igenom delstatens lagstiftande församling i måndags.

Plattformar som Instagram och Tiktok kan stämmas på upp till 25 000 dollar – motsvarande 245 000 kronor – ifall barn under 18 år skadas "fysiskt, mentalt, känslomässigt, utvecklingsmässigt eller materiellt" på grund av ett beroende.

Annons

Företagsledare har varnat för att sociala medie-bolagen sannolikt kommer att upphöra med sin verksamhet för barn om lagen går igenom, för att inte riskera stora kostnader.

Lagförslaget gäller endast företag som haft minst 100 miljoner dollar i intäkter under det senaste året. Det riktar därför in sig på jättar som Facebook, Instagram och Tiktok.

Efter att ha röstats igenom i delstatsförsamlingen tas nu lagförslaget till Kaliforniens senat, där det väntas bli föremål för flera veckor av förhandlingar och utfrågningar.

Röstas den nya lagen igenom även där träder den i kraft den 1 januari nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons