GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snusning kan minska antalet spermier

Män som snusar kan ha tio procents lägre chans att bli pappa, visar en ny studie från Skånes universitetssjukhus och vid Lunds universitet.
Snusare har omkring 25 procent färre spermier än män som inte snusar.
Hälsa • Publicerad 23 juni 2022
I Sverige använde 20 procent av alla män snus dagligen under 2021.
I Sverige använde 20 procent av alla män snus dagligen under 2021.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

– Det mest intressanta är att detta skulle kunna användas på fertilitetskliniker och hjälpa personer att skaffa barn, säger överläkaren Jonatan Axelsson, som har lett studien som genomförts av läkarstudenterna Agnes Kimblad och Gustav Ollvik.

Han hoppas att klinikerna ska kunna rekommendera män som har svårt att skaffa barn att avstå från snusandet.

Axelsson påpekar att det behövs fler studier för att ta reda på om det finns ett orsakssamband mellan snusning och färre spermier. Det kan finnas andra faktorer som påverkar fertiliteten.

– Kost skulle kunna spela roll, och det är svårt att utesluta att en sådan faktor har spelat in i resultatet, säger han.

Det finns även tidigare studier i ämnet som gett olika resultat. I två av tre tidigare studier kunde snusning inte kopplas till mäns fertilitet. Jonatan Axelsson påpekar samtidigt att deras studie har varit mer omfattande än de tidigare. Sammanlagt 613 män studerades varav 112 var snusare.

I Sverige använde 20 procent av alla män snus dagligen under 2021.

Fakta: Snusande i Sverige

Tobaksanvändningen har minskat kraftigt i Sverige. 2004 uppgav 27 procent av alla män och kvinnor i åldern 16 till 84 år att de dagligen använde cigaretter/röktobak, snus eller både och. 2021 har andelen sjunkit till 18 procent.

Den dagliga snusanvändningen har ökat från 12 procent 2004 till 13 procent 2021.

När det gäller snuset finns motsatta trender för kvinnor och män. Andelen dagligen snusande kvinnor har ökat från 3 procent 2004 till 6 procent 2021. Bland männen syns en minskning från 22 procent 2004 till 20 procent 2021.

Andelen dagligen rökande män och kvinnor har minskat från 16 procent år 2004 till 6 procent under 2021.

Uppgifterna baseras på undersökningen Hälsa på lika villkor. Den bygger på enkätsvar från cirka 17 500 personer i åldern 16 till 84 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.