Nyheter

Snusmutan var 500 miljoner kronor

Swedish Match blev erbjudet att betala 60 miljoner euro – över 500 miljoner kronor – för att få snusförbudet i EU hävt, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012
Foto: Thierry Charlier

– Jag kan bekräfta att det är de nivåerna vi pratar om, men summan har inte spelat någon roll i vårt agerande, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till tidningen.

I tisdags avgick EU-kommissionären John Dalli, ansvarig för hälso- och konsumentfrågor, sedan antikorruptionsbyrån Olaf rapporterat att Dalli känt till, men inte agerat, när en maltesisk affärsman erbjudit Swedish Match ändrad EU-politik om snuset, i utbyte mot pengar.

Pengarna skulle enligt Aftonbladets källa betalas vid två tillfällen – tio miljoner euro direkt och ytterligare 50 miljoner euro efter det att lagen som förbjuder snuset hade ändrats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.