Annons
Nyheter

Snökaos i väst – flyget påverkas

Ett ymnigt snöfall över Västsverige ledde till att Swedavia fick ställa in all flygtrafik till och från Landvetters flygplats utanför Göteborg under knappt två timmar. Också vägtrafiken har drabbats av stora problem.
Göteborg • Publicerad 10 december 2017
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det kraftiga snöandet under kvällen gjorde att banorna inte kunde röjas i den takt som krävdes, och därför fattade Swedavia beslut om att ställa in all flygtrafik fram till klockan 20.

Strax efter 20 avtog snöfallet något och viss trafik kunde släppas på.

Annons

– Nu är vi i gång igen, men med restriktioner. Det är färre avgångar och landningar och vi ökar på successivt. Så ska man flyga i kväll får man räkna med följdförseningar. Planen är att få i väg alla flighter under kvällen, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Under tiden Landvetter var stängt dirigerades totalt nio plan om till andra flygplatser. Bland dem ett plan från Teneriffa som gick ned i Köpenhamn, och två flyg som återvände till Köpenhamn respektive Arlanda. Ett 20-tal avgångar berördes totalt.

– Det är stora problem på kontinenten, i Tyskland, Amsterdam och på brittiska öarna har man ställt in trafik också. Det är en stökig snödag i dag, konstaterar Åsa Öhman.

Också vägtrafiken i Göteborgsområdet och i Sjuhärad har drabbats av snövädret. Det är stora trafikstörningar på bland annat E20, E6 och väg 40 samt de mindre vägarna i området, meddelar Trafikverket. Många fordon sitter fast i snön, och busslinjer har ställts in, rapporterar lokala medier.

– Vi har ett område med kraftigare snöfall som rört sig över Västra Götaland och Bohuslän och som drar vidare norrut under natten, så då klarnar det upp. På en del håll har det kommit upp mot fem centimeter och det är klart det kan bli besvärligt att det kommer på så kort tid, säger jourhavande meteorolog Caroline Vahlberg på SMHI.

Förutom snöhalkan sjunker temperaturen till några minusgrader i natt och då är det också risk för frostbildning på vägarna, enligt SMHI.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons