Nyheter

SN tror arbetslöshet toppar 2011

Svenskt Näringsliv (SN) spår att Sveriges BNP faller med 4,4 procent i år för att sedan stiga med 1,7 procent nästa år. Året därpå blir tillväxten 2,8 procent.
Nyheter • Publicerad 8 december 2009

Arbetslösheten landar på 8,3 procent i år, 9,6 procent nästa år och 10,2 procent 2011.

Inflationen landar på minus 0,3 procent i år, plus 1,4 procent nästa år och plus 3,3 procent 2011.

Många exportföretag har snabbt lyckats minska sina kostnader. Ändå krymper näringslivet med 70 000 anställda nästa år och med 150 000 under hela krisen, enligt Svenskt Näringsliv.

"Ännu är det för tidigt att avbryta intensivvården men så småningom måste behandlingen dras tillbaka", skriver SN:s chefekonom Stefan Fölster i en kommentar och pekar på de jättelika stimulanspaketen världen över.

Han tror att det kan ta mer än fem år att komma tillbaka till Sveriges potentiella produktion.

– Återhämtningen i Sverige drivs nästa år främst av den privata konsumtionen. Det handlar om stimulanser till hushåll, kommuner och landsting, säger Stefan Fölster.

– Ett mycket stort problem nästa år är den höga ungdomsarbetslösheten som drar i väg till 30 procent 2010 och 35 procent 2011, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.