Annons
Nyheter

Smutsiga händer bakom magsjuka

Se till att ha rena händer så minskar du risken för att drabbas av vinterkräksjuka och andra magsjukor.
Nyheter • Publicerad 25 november 2009

– Man kommer långt med enkla åtgärder, som att tvätta händerna före matlagning, sedan man hanterat rått kött och givetvis efter toalettbesök, säger Livsmedelsverkets mikrobiolog Mats Lindblad.

Utbrott av magsjuka beror ofta på bristande kunskap om hygien och temperatur, visar en sammanställning av misstänkta matförgiftningar 2008, då närmare 1 800 fall rapporterades.

Annons

Betydligt fler drabbas av matförgiftning än de som myndigheterna får kännedom om. Det är lätt att tro att man är ensam drabbad om ingen i ens omgivning har blivit sjuk, påpekar Mats Lindblad.

– Men det kan vara andra som har drabbats från samma restaurang, eller också kan det smittade livsmedlet vara spritt över landet. Så det är bra att ta kontakt med kommunens miljö- och hälsoskyddskontor, säger han.

Många matförgiftningar skulle kunna stoppas med bra handhygien, rätt temperatur på maten och genom att smittbärare inte vistas i köket.

Vinterkräksjuka är ytterst smittsam mellan människor och dessa fall av smitta brukar öka under vinterhalvåret, medan utbrotten med livsmedel som smittkälla är jämnt spridda under året. Smittkällan är oftast okänd, men bufféer, smörgåsar och bagerivaror utpekades i många rapporter, liksom snabbmat som pizza, kebab och hamburgare.

Magsjuka

Att bristande kunskap om livsmedelshygien är en vanlig orsak till matförgiftning visar en sammanställning av 788 rapporter med 8 070 insjuknade under 2003–2007.

Sammanställningarna är gjorda av Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet och bygger på rapporter från kommuner.

Den vanligaste smittan via mat är calicivirus. I denna familj ingår norovirus som orsakar vinterkräksjuka. Under perioden drabbades närmare hälften av de insjuknade, 3 746 personer, av calicivirus. Ungefär en tredjedel så många, 1 208 personer, drabbades av salmonella.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons