Annons
Nyheter

Smöret räcker till julbaket – trots brist

Ingress här...
Livsmedel • Publicerad 9 december 2017

Mjölkproduktionen har minskat under de senaste tio åren. Men sedan Arla ökat priset från bottennoteringen 2,32 kronor per liter i juni 2016 till dagens pris på 3,69 kr – det högsta på tio år – levererar nu Arlabönderna ungefär lika mycket som i fjol, enligt mejeriföretaget.

Det gör att risken för att efterfrågade feta mejeriprodukter som smör och grädde ska ta slut i butikshyllorna inför jul minskar. Drygt 20 procent av företagets totala försäljning av smör och grädde sker under november–december.

Annons

– Vi tror att vi kommer att kunna leverera smör och grädde till handeln så konsumenterna kan köpa den mängd de vill ha. Men det är en tajt balans, vi kan ha lite otur och se att några butiker under en tillfällig period inte får fullt ut men i grund och botten så ser vi att vi klarar balansen ganska bra, säger Arlas Sverigechef Patrik Hansson.

– Men vi har fortfarande för lite svenskt smör och grädde och det gör att vi inte kan leverera till alla våra industrikunder, så vi prioriterar grädden till ingångna avtal och till våra egna varumärken.

För att säkra trycket från dagligvaruhandeln har mejeriet till exempel slutat leverera svensk grädde till glassleverantörer.

En liknande brist på grädde och smör finns i hela Europa vilket har påverkat världsmarknadspriset och Europapriset på smör, och gjort att priset gått upp väldigt kraftigt.

Skånemejerier har också ökat ersättningen till producenterna, och föreningen ser ingen minskning av mjölken. Trots det räcker det inte.

– Vi vet alltid att det blir brist på smör och grädde till jul, i Sverige är det ju så att vi äter mer fett än vad korna kan producera. Men det finns smör i butikerna, även om det kommer att avspegla sig i priset till konsument. Och ju senare man köper inför jul, desto mer får man betala, säger Anna Forslid som är råvaruansvarig på Skånemejerierna.

Även Norrmejerier har stegvis ökat ersättningen till mjölkbönderna, med totalt 60 öre per liter under 2017. Mejeriet producerar inte vanligt smör, utan enbart ekologiskt som det är stor efterfrågan på.

– För övrigt tror vi att vi kan upprätthålla resten av produkterna. Grädde och crème fraiche är väldigt poppis inför jul, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons