Annons
Nyheter

Smittskyddsläkare i krismöte med bärbranschen

Efter att ett stort antal utländska bärplockare smittats med coronaviruset har sju regioner nu haft krismöte med bärbranschen.
Coronaviruset • Publicerad 1 augusti 2021
Flera fall av covid-19 har konstaterats bland de utländska bärplockarna.
Flera fall av covid-19 har konstaterats bland de utländska bärplockarna.Foto: Fredrik Karlsson/TT

Den 18 juli kom 76 thailändare till Tväråsel i Älvsbyns kommun i Norrbotten för att plocka bär.

Men det företag som tog in bärplockarna, Norrskensbär, hade missat att bärplockarna var tvungna att testa sig för sars-cov-2 vid ankomsten till Sverige. Bara några dagar senare hade 58 av bärplockarna drabbats av covid-19.

Annons

– Vi visste inte att det fanns en rekommendation att de skulle testas så fort de landade, men nu vet vi det, sade företagets affärsledare, Carina Lundberg, till SVT Nyheter Norrbotten

För att komma tillrätta med problemen kallade smittskyddet i Region Jämtland Härjedalen till ett digitalt krismöte med smittskyddsläkarna i alla de norrländska regionerna, samt Dalarna och Värmland. Därutöver deltog även Folkhälsomyndigheten och representanter för bärplockarföretagen på mötet, som hölls i fredags.

"Inga problem"

Annika Ersson, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, är nöjd med mötet.

– Vi gick igenom hur man kan arbeta för att minska risken för vidare smitta och hur de anläggningar som inte har haft några fall, hur de kan jobba för att förebygga introduktion av smitta. Det var konstruktivt från båda håll, säger Ersson till TT.

Smitta har även konstaterats vid flera bärplockaranläggningar i Jämtland.

– Den är nu under kontroll och innebär egentligen inga problem, säger Annika Ersson.

TT: Men är det så smart ur ett smittskyddsperspektiv att ta hit nära 5 000 thailändare för att plocka bär, med tanke på att det är ganska mycket smitta i Thailand just nu?

– Det här är personer som har sökt och fått arbetstillstånd för att plocka bär. Det får man om man uppfyller vissa kriterier, som vaccination och provtagning. Jag ser egentligen inga problem med att det kommer hit personer för att arbeta, även om det finns smitta i deras hemländer, förutsatt att man håller koll på eventuell smitta i de här grupperna med provtagning och att man arbetar utifrån karantän den första tiden man är här, svarar Ersson.

Väldigt lite kontakt

Därutöver, säger hon, lever bärplockarna i stort sett redan i karantän på de aktuella anläggningarna, eftersom de lever så pass isolerade.

– Man jobbar och bor på ett sätt så att kontakten med samhället utanför den egna bubblan är väldigt begränsad och i vissa fall obefintlig. De bor tillsammans på sina boenden och man är i skogen när man inte är där och maten lagas på anläggningen. Så ser åtminstone upplägget ut på de anläggningar jag varit i kontakt med.

Branschen informerad

Annons

Det viktigaste med mötet, säger Ersson, är att branschen nu vet hur den ska jobba.

– Framför allt har vi etablerat kontakt och sett till att alla vet hur man ska jobba så att det inte blir någon spridning från de fall som man har hittat.

I Region Jämtland Härjedalen har ett 30-tal nya covidfall upptäcktes per vecka de senaste två veckorna. En majoritet av dessa fall handlar om smitta bland bärplockare, säger Ersson.

– Det är ju inte så många och till skillnad från bärplockarna riskerar ju de andra att starta smittkedjor ute i samhället, eftersom de rör sig i samhället. Så sett i ett sammanhang, så ser jag inte att det här är något vi behöver bekymra oss över.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons