Annons
Nyheter

Smidigt och enkelt e-deklarera

För första gången ska drygt 200 000 investeringssparkonton (ISK) deklareras.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Och det kommer att gå "supersmidigt och enkelt" enligt Magnus Johansson på Skatteverket.

ISK infördes som sparform den 1 januari 2012 just för att bland annat förenkla för allmänheten. Kontot beskrivs som ett sätt för spararen att ha sina aktier, fonder och andra värdepapper och göra affärer utan att deklarera dem och betala reavinst. I stället beräknas en schablonskatt på kontot.

Annons

– Uppgifterna finns redovisat i inkomstdeklarationen för 206 000 personer, säger verksamhetsutvecklaren Magnus Johansson.

Nytt för i år är också beräkningen av schablonintäkter på fonder. Eftersom fonderna inte längre betalar skatt för tillgångarna i fonden är det du som delägare i fonden som får skatta.

– Men egentligen fick du betala den förut också men du såg det inte, säger Karin Sköld Berzelius, rättslig expert på Skatteverket.

Och som vanligt propagerar verket för att fler ska deklarera elektroniskt.

– Och skaffa en mobil e-legitimation. Det gör deklarationen ännu enklare och tydligare, uppmanar Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på verket.

Skatteverket vidgar sina kontaktytor mot allmänheten och tar nu också plats på Facebook. I måndags öppnade verket en specialsida om att deklarera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons