Annons
Nyheter

SMHI varnar: Mer skyfall på väg

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn och kraftig åska i delar av södra Sverige.
– Det kan komma 30-40 millimeter regn på kort tid, säger meteorologen Linnea Rhen Wittskog.
Väder • Publicerad 15 augusti 2023
Ovädret Hans medförde stora översvämningar i flera delar av landet – och nu är ett nytt regnoväder på väg in. Arkivbild.
Ovädret Hans medförde stora översvämningar i flera delar av landet – och nu är ett nytt regnoväder på väg in. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En glimt av sommaren kom tillbaka, med temperaturer på uppemot 25 grader på en del håll i landet på tisdagsförmiddagen.

Men snart kommer regnet åter – med besked. SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn och kraftig åska i mellersta Götaland och sydöstra Svealand.

Annons

På kort tid väntas stora regnmängder.

– Det finns risk att det kan bli översvämningar i källare, dagvattensystem, vägar och viadukter. Så det är bra att hålla lite koll på väderutvecklingen, särskilt om man vet med sig att man har källare som lätt blir översvämmad, säger Linnea Rhen Wittskog.

Varningen gäller för Halland, Västra Götalands län, Jönköpings län, norra Kronoberg, norra Kalmar län, Östergötland, södra Örebro län samt södra Sörmland.

– De första skurarna drar in vid lunchtid, men det är framför allt under eftermiddagen och kvällen som de kraftigaste skurarna väntas.

Skyfallet ser ut att mattas av under kvällen, för att sedan i mindre omfattning dra upp över södra och norra Norrland under onsdagen.

Samtidigt är flera vattendrag fortfarande översvämmade efter förra veckans oväder, och en rad orangea varningar är utfärdade. Röda varningar, den högsta varningsnivån, för höga strömhastigheter och översvämningar är utfärdade för Gavleån, Marnäsån och Kolningsån.

– Det är områden där man har väldigt höga flöden i sjöar och vattendrag, det är mycket vatten och det finns risk att kringliggande områden kan översvämmas, säger Linnea Rhen Wittskog.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons