GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mer blåst och betydande lavinrisk i fjällen

De kommande dagarna ser ut att bli en blåsig historia i de norra fjälltrakterna, varnar SMHI. Där är också lavinfaran betydande på sina håll.
Längre söderut är det fortsatt risk för översvämning.
Väder • Publicerad onsdag 20:59
Det är fortsatt blåsigt i norra Sverige. Arkivbild.
Det är fortsatt blåsigt i norra Sverige. Arkivbild.Foto: Jessica Griffin/AP/TT

SMHI har utfärdat en gul varning för norra Lapplandsfjällen från och med torsdagskvällen, då snö i kombination med vind väntas resultera i en besvärlig väderlek.

Från och med fredag gäller samma varning även för södra Lapplandsfjällen, och ovädret ser ut att hålla i sig till en bit in på lördagen.

– Det passerar en hel del lågtryck i norr, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

"Betydande" risk för laviner

I västra Vindelfjällen och i Abisko/Riksgränsfjällen finns en "betydande" risk för laviner, en trea på den femgradiga skalan, enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser.

I båda fallen rekommenderas den som rör sig i trakterna att undvika lavinterräng.

För Arbogaån ligger sedan förra veckan en orange varning – en tvåa på den tregradiga skalan – för översvämning till följd av stora regnmängder och snösmältning. Risken avtar nedströms, men når även fortsättningsvis upp till en gul varning.

Risk för halka

Längre söderut kvarstår varningar för höga flöden på flera håll. För Svartån, nedre Alsterån, nedre Lagan, Lyckebyån och Bräkneån har översvämningsvarningar utfärdats.

Översvämningarna och de höga flödena kulminerade tidigare i veckan och väntas klinga av under veckan.

Onsdagens plusgrader övergår på torsdagen i minusgrader över hela landet, vilket på sina håll kan medföra risk för halka.

Längs kusterna ligger en gul varning för kuling i Bottenviken, Finska viken, och Norra Östersjön.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.