Annons
Nyheter

Småsparare ratar Ryssland och räntefonder

Ekonomi • Publicerad 28 maj 2020
Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Småspararna tror fortsatt på en positiv utveckling för aktiemarknaden. Under maj månad valde man att köpa aktiefonder och sälja av räntefonder enligt statistik från Nordnet. Globalfonder återfinns i toppen medan vinsthemtagning skett bland annat mot fonder inriktade mot Östeuropa och Ryssland.

"Förutom globalfonder vågade fondspararna också satsa på tillväxtmarknader. I dem får man mycket Kina, som ligger före oss i coronapandemin, men också lite Latinamerika, som ligger efter och där börserna ännu inte har rekylerat upp", säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet i en kommentar.

Annons

Samtidigt syns också en tydlig vinsthämtning efter de senaste veckornas tydliga uppgång. 52 procent av alla fondaffärer under maj månad var köp enlig Nordnet, en lägre siffra än till exempel under turbulensen i mars.

"Börsen har rusat snabbt, och det har fått spararna att börja hämta hem lite vinster. En hel del sparare tycks passa på att sälja lite efter den remarkabla uppgången", säger Frida Bratt.

Fakta: Mest sålda och köpta fonder

Mest köpta:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Tin Ny teknik

Swedbank Robur Ny Teknik

DNB Global Indeks

SPP Aktiefond Global

Spiltan Räntefond Sverige

SEB Sverige Indexfond

Mest Sålda

East Capital Eastern Europe

Öhman Navigator

Amundi Funds Cash USF

Brummer Multi-strategy

SEB Russia

SEB Korträntefond

Handelsbanken Euro Ränta

Wells Fargo Lux WF Global Opportunities

FIM Euro

Nordea småbolag Norden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons