Men detta avfärdas av Livsmedelsverket som säger att det rör sig om extremt låga värden.
Föreningen har låtit testa 34 konventionellt odlade och 6 ekologiskt odlade viner från åtta länder: Frankrike, Österrike, Tyskland, Italien, Portugal, Sydafrika, Australien och Chile.
De ekologiskt odlade vinerna var, med ett undantag, fria från giftrester. Men alla konventionella viner uppvisade rester från bekämpningsmedel, och i 14 av dem upptäcktes ämnen som i EU klassas som cancerframkallande, mutagena samt hormon- eller reproduktionsstörande. Vinerna innehöll i genomsnitt spår av fyra olika bekämpningsmedel.
– Detta är oacceptabelt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
– Alla dessa ämnen är bevisligen hälsofarliga. Det stora problemet är att vi ökar på den totala exponeringen av farliga ämnen.
Risker avfärdas
Men på Livsmedelsverket menar man att hälsofarorna är minimala. Där säger experterna att de halter som uppnåtts i undersökningen är näst intill försumbara.
– Det är otroligt låga värden. Det finns absolut ingen anledning att välja bort vin på grund av detta, säger Petra Fohgelberg, toxikolog på verket.
Gränsvärden för bekämpningsrester i vin finns inte inom EU. Men hon jämför med de gränsvärden som gäller för vindruvor. Både för procymidon och pyrimethanil – två ämnen som lyfts fram i studien – är gränsen satt till fem milligram per kilo, vilket är jämförbart med fem milligram per liter vin.
Låga värden
Fem milligram motsvarar 5 000 mikrogram. De högsta halter som uppmättes i studien var 233,8 mikrogram pyrimethanil och 69,1 mikrogram procymidon – med andra ord långt, långt under EU:s gränsvärden.
– Det finns kanske andra aspekter på bekämpningsmedlen, till exempel ekologiska, som kan vara värda att lyfta fram. Men det är definitivt ingen fara att dricka vinet, säger Petra Fohgelberg.
Mikael Karlsson anser dock att alla vinkonsumenter borde gå in för att köpa ekologiskt odlade viner. Utbudet är fortfarande begränsat, men har ökat de senaste åren.
Systembolaget välkomnar Naturskyddsföreningens vintest. Fast enligt Björn Rydberg, presschef på bolaget, är det ingen nyhet att det finns rester av bekämpningsmedel i vin och många andra livsmedel.
– Frågan är komplex. De undersökningar vi sett och de som vi själva har gjort visar att resthalterna ligger mycket under gränsvärdena. Men det hindrar inte att det är viktigt att minska halterna.
Vingranskning
I Naturskyddsföreningens test har 40 olika viner från åtta länder granskats. Inga specifika varumärken har angivits, endast typen av druva samt vindistriktet. Enligt Naturskyddsföreningen hittades spår av bekämpningsmedel i alla konventionellt odlade viner, och därför har man valt att inte peka ut just dessa märken.Vin odlas på endast 3,5 procent av EU:s jordbruksareal, men svarar ändå för 15 procent av användningen av bekämpningsmedel. Orsaken är att vindruvor är erkänt känsliga för angrepp av olika parasiter, i första hand mjöldagg och andra svampar.I Sverige såldes under fjolåret 159,5 miljoner liter vin. Den globala världsproduktionen är 28 miljarder liter, varav Europa svarar för 70 procent. De största producenterna är Italien, Frankrike och Spanien. (TT)