Nyheter

Slutdatum för telefonkioskerna

Stålmannen får hitta nya ställen att byta om på när Telia 2015 plockar bort de sista telefonkioskerna.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Så sent som för 30 år sedan fanns det över 40 000 runt om i landet.

Berätta för någon under 20 år att förr i tiden gick folk in i en knappt kvadratmeter stor låda på ben för att prata i telefon och svaret blir sannolikt något i stil med "Mä!?".

Den första telefonkiosken sattes upp i Stockholm 1890 och antalet ökade stadigt fram till början av 1980-talet då det fanns 44 000. Det fanns inte en svensk järnvägsstation, torg eller köpcentrum som saknade en telefonkiosk. Under väldigt lång tid var det mynt som gällde, sedan kom telefonkorten och på slutet har Telia försökt hålla liv i kioskerna genom att göra dem till surfpunkter.

Men det är bara att konstatera - mobilerna har dödat telefonkioskerna och 2015 försvinner de återstående 1 200.

Avslutningsvis den viktigaste frågan som nu ställs på tv- och filmbolag, av telenördar och av alla som letar efter en spännande installation till trädgården: Kan jag köpa en telefonkiosk?

Svaret är ja. På Telia uppger man för TT att priset varierar mellan facila 1 500 och 3 000 kronor beroende på modell och skick.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.