Annons
Nyheter

Två flickor omkom när tåg krockade med skoter

Två tonårsflickor omkom när ett skoterekipage krockade med ett tåg i Söråker strax utanför Timrå. Dödsolyckan skedde vid en obevakad järnvägsövergång. En pojke och en äldre man klarade sig utan svåra skador.
Olycka • Publicerad 17 januari 2021
Olyckan inträffade vid en obevakad järnvägsövergång i Söråker, strax utanför Timrå.
Olyckan inträffade vid en obevakad järnvägsövergång i Söråker, strax utanför Timrå.Foto: Niclas Thunborg/TT
Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.
Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.Foto: Mats Andersson/TT

När räddningstjänst och polis kom fram till olycksplatsen konstaterades flickorna avlidna omedelbart. De färdades i ett ekipage bestående av en skoter med släp, men var de satt i ekipaget är oklart.

– Föraren, en äldre man, och en yngre pojke har klarat sig utan allvarligare skador, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, på en snabbt inkallad presskonferens.

Annons

Pojken och mannen har inte behövt sjukhusvård. Larmet om olyckan kom in till polisen klockan 13.18 på söndagen.

– Delen som rör hur olyckan har gått till är precis vad utredningen ska visa på. Därför är det synd att försöka beskriva något som vi inte vet fullt ut än. Fakta nu är att olyckan skedde vid en obevakad järnvägsövergång och på något sätt har ett tåg kolliderat med det här skoterekipaget, säger Josef Wiklund till TT.

Tagit skoter i beslag

Personerna som var inblandade är kända för varandra men om de var en del av samma familj vill polisen inte gå in på ännu.

– Det är så färskt det här nu, så mycket av avrapporteringen är inte ens påbörjad utan poliserna som varit på plats kom precis tillbaka.

Skoter och släp är tagna i beslag och förhör ska hållas med eventuella vittnen och de som var inblandande i olyckan. Det är oklart om någon såg själva olyckan. I Timrå är nu Posum-gruppen, kommunens krisgrupp, aktiverad.

Wiklund bekräftar att skotern var på väg att passera när tåget kom.

– Det är en mängd olyckliga omständigheter som gjorde att den här olyckan inträffade, säger han.

– Det är högst sorgligt.

Tar hand om varandra

Persontåget var på väg mellan Sundsvall och Umeå. Norrtåg, som är operatör på sträckan, fick in larmet som en krock med en skoter med kälke klockan 13.23. Ingen ombord på tåget skadades men flera har blivit chockade, berättar Christer Berglund, affärschef på Norrtåg.

– Vi tar hand om vår egen personal som får kamratstödjare. Det här berör ju jättemycket, de tillhör stationen i Umeå.

Annons

Han säger att det var bra väder och god sikt vid olyckstillfället.

– Det ska inte behöva hända. Det här var unga personer med hela livet framför sig, säger Christer Berglund.

Spåret är nu åter öppet för trafik.

Händelsen har inte bara påverkat samhället utan även poliserna som kom fram först.

– Parallellt med att vi gör en brottsutredande inslagen så måste mina medarbetare tas om hand på bästa sätt utifrån händelsen och sedan är det ett hårt arbete med att dokumentera allting, säger Josef Wiklund.

TT: Hur känns stämningen hos er?

– Jag tycker vi har en välutbyggd organisation för det här och vi har stärkt upp nu för att stötta både med det psykosociala och det utredande. Det finns inget prestige i att som polis vara omänsklig och inte bli berörd, utifrån det tar vi hand om varandra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons