Annons
Nyheter

Talibaner släpptes vid afghanskt eldupphör

I Afghanistan håller talibanernas oväntade eldupphör, med vissa dödliga undantag.
Regeringens löfte att släppa fängslade talibaner har börjat infrias.
Afghanistan • Publicerad 25 maj 2020
Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.
Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Fundamentaliströrelsen utlyste ett tre dagar långt eldupphör med start i söndags med anledning av id al-fitr, som markerar avslutningen på fastemånaden ramadan.

Det överraskande beskedet välkomnades snabbt av regeringen – som svarade med ett löfte om att frige 2 000 fängslade talibaner.

Annons

En första grupp på 100 talibaner släpptes från militärfängelset Bagram på måndagen.

Andra eldupphöret

Myndigheterna avser att släppa 100 fångar dagligen tills det utlovade antalet nåtts, enligt Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

– Vi hoppas att det här så småningom ska leda till en varaktig fred som Afghanistans folk så väl önskar och förtjänar, säger han.

Eldupphöret är bara det andra i sitt slag under landets 19 år långa krig, och det första som talibanerna tagit initiativ till. Det andra tillfället var en invit från president Ashraf Ghani 2018.

I helgen sade han att regeringen är redo att hålla fredssamtal med talibanerna, ett försiktigt positivt tecken från det krigsplågade Afghanistan.

Kunde fira i fred

I den normalt bångstyriga sydliga provinsen Uruzgan, där talibanerna har en stark närvaro, rådde lugn på måndagen enligt polisen.

– Tidigare förekom oavbrutna dagliga stridigheter, men sedan eldupphör förkunnats har inte ett enda skott avlossats, säger den lokala polischefen Haji Lal Agha.

Inte heller från provinserna Kandahar och Khost, också i de södra landsdelarna, kom rapporter om stridigheter.

I staden Kunduz i norra Afghanistan, där talibanerna genomförde en attack så sent som för några dagar sedan, råder nu ett välkommet lugn.

– Bara för två dagar sedan rådde panik i staden, säger butiksägaren Atiqullah.

Annons

– I dag går man ut med känslan att striderna är över. Människor kan faktiskt fira id.

Barn dödade av bomb

Däremot dödades tre barn och deras mamma av en vägbomb i Kandahar.

Och tre poliser miste livet i provinsen Badakshan i norr sedan talibaner sagt sig besvara en attack från regeringssidan.

Trots dessa blodiga händelser beskrev inrikesdepartementet det som att "ingen större kränkning" mot eldupphöret inträffat på måndagen.

– Det har skett några mindre säkerhetsincidenter i dag, sade Tareq Arian.

Talibanerna slöt i februari ett avtal med USA om att alla amerikanska och andra utländska styrkor ska lämna landet. I utbyte har talibanerna förbundit sig att hålla rent från terrorgrupper i de områden rörelsen kontrollerar.

Avtalet har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Men efter att det nåddes har striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna i stället förvärrats, fram till nu.

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons