Skolelever oförsäkrade på fritiden
Skolorna har dragit igång för höstterminen och allt kan hända, i många avseenden. För att skydda sina elever har alla kommuner och de flesta friskolor en gruppförsäkring för barnen från förskolan till klass nio. De försäkringar skolorna i jämförelsen valt att teckna täcker inte sjukdom utan gäller enbart vid olyckor. Däremot varierar försäkringarnas omfattning i Sjuhärad.
Internationella skolan och Kunskapsskolan i Borås har bara försäkrat sina elever under verksamhetstiden – alltså under aktiviteter i skolans regi och resorna till och från skolan.
Björn Larsson, rektor på Kunskapsskolan hänvisar till huvudkontoret.
– Det är inte något som de lokala rektorerna beslutar om, utan det bestäms centralt från Stockholm.
Eleverna i Bollebygd står också utan försäkring under fritiden. De övriga kommunerna har valt att täcka eleverna dygnet runt. Lennie Johansson, kommunchef förklarar att det är ett politiskt beslut, där man bedömde det klokt att inte vagga in föräldrarna i falsk trygghet.
– Diskussionen har varit att skolförsäkring med extra tillägg inte är mycket att hänga i granen. Ett barn är oersättligt och händer det något är det bättre att föräldrarna har en egen försäkring för fritiden.
Carita Lindborg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, säger att de allra flesta skolförsäkringar generellt sett bara täcker olycksfall – inte sjukdomar. Trots att det är vanligare att sjukdomar skapar mer bestående handikapp.
– Som förälder bör man se över sitt barns försäkring. Räcker inte skyddet så kan man teckna en individuell försäkring eller en gruppförsäkring via sin arbetsgivare eller fackförsäkring, säger Carita Lindborg.