Annons
Nyheter

Svettig bekämpning av många skogsbränder

Larm efter larm om skogsbränder har inkommit till bland andra räddningstjänsten i Jämtland och Medelpad.
Olyckor • Publicerad 26 juni 2020
Räddningstjänsten i mellersta Norrland har de senaste dagarna bekämpat flertalet bränder som uppstått i högsommarvärmen. Arkivbild.
Räddningstjänsten i mellersta Norrland har de senaste dagarna bekämpat flertalet bränder som uppstått i högsommarvärmen. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen

Skogsbränderna har avlöst varandra de senaste dygnen, men i Västernorrland var läget under fredagseftermiddagen lite lugnare efter flera större insatser vid bland annat Överturingen i Ånge och Stor-Älgsjöberget nordväst om Junsele.

– Vid Stor-Älgsjöberget är branden under kontroll och de helikoptrar vi har haft där är på väg tillbaka, sade Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Annons

Även i Ånge var läget då stabilt, enligt Andersson.

"Stökiga dagar nu"

Men med tanke på de höga utomhustemperaturerna andades inte räddningstjänsten ut – och sent på fredagseftermiddagen larmades de till en ny skogsbrand, i Resele.

– Vi hade räknat med att det är stökiga dagar nu, de senaste dagarna och till helgen. Men det är klart, det är långvariga insatser och man klarar inte hur mycket som helst, konstaterade Andersson.

I intilliggande länet Jämtland har utryckningarna varit många i högsommarvärmen. Under fredagen bekämpades flera bränder parallellt – varav en skogsbrand på en halv hektar vid Bonäset.

Risk för fler bränder

SMHI varnar för risk för skogsbrand i hela Sverige – så när som på norra Lapplandsfjällen och Västra Götalandsområdet söder om Vänern.

Räddningstjänsten har sedan i förmiddags bekämpat en skogsbrand om totalt åtta hektar mark i Mourejavaara utanför Gällivare, men den är nu under kontroll, rapporterar P4 Norrbotten.

I trakten av Örnsköldsvik bekämpade räddningstjänsten sju olika bränder under torsdagskvällen, skriver SVT Västernorrland , och i Örebro län härjade en skogsbrand utanför Fellingsbro under onsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons