Annons
Nyheter

Skogsbrand utanför Mora – helikoptrar sätts in

En kraftig skogsbrand rasar norr om Mora. Den bekämpas bland annat av två helikoptrar som vattenbombar.
Människor uppmanas hålla sig borta från området.
Olyckor • Publicerad 13 juni 2021
En skogsbrand rasar norr om Mora. Bland annat deltar två helikoptrar i släckningsarbetet. Bilden är tagen när en helikopter vattenbombar en skogsbrand vid ett annat tillfälle.
En skogsbrand rasar norr om Mora. Bland annat deltar två helikoptrar i släckningsarbetet. Bilden är tagen när en helikopter vattenbombar en skogsbrand vid ett annat tillfälle.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

– Branden hotar bebyggelse i Kumbelnäs och Bonäs, säger Anders Svedlund, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Branden har startat vid sjön Musi och rört sig i ett område österut mot den större Orsasjön. Ett bostadshus har behövt evakueras.

Annons

– Räddningstjänsten riktar sin insats mot att skydda bebyggelse där det är hotat, säger Tony Alan, som informerar om läget vid Räddningsregion Bergslagen.

– Branden har en spridning norrut, i terräng och skog, vilket man kommer att fokusera på när man känner att man säkrat bebyggelsen.

Mycket rök stiger

Ett viktigt meddelande har gått ut till allmänheten i Mora kommun om att hålla sig undan brandområdet.

"Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört", lyder meddelandet.

Polisen har stängt några vägar i området.

– Det blir så att vissa blir nyfikna och vill titta, men för ens egen säkerhet och för brandmännens arbete är det bäst att hålla sig borta och lyssna på råden, säger Tony Alan.

Bilder som publiceras i lokala medier visar hur mängder av rök stiger mot himlen från skogen.

Ett 50-tal brandmän har arbetat på marken. Två vattenhelikoptrar har "bombat" området med vatten under hela eftermiddagen och kvällen och fortsätter tills det blir för mörkt. Hjälpen ovanifrån bedöms ha gjort stor skillnad.

– Vi känner att det har minimerat riskerna mycket, men det är inte helt säkert än för bebyggelsen. Vi är på god väg med arbetet, säger Tony Alan.

En preliminär prognos är att släckningsinsatsen kan komma att pågå i ett eller två dygn.

Larm på eftermiddagen

Annons

Polisen har skickat flera patruller till brandområdet.

– Vårt uppdrag är att samverka med räddningstjänsten. Jag skulle tro att vi får uppdraget att biträda vid eventuell evakuering av fastigheter och vägavstängningar, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen.

Räddningstjänsten larmades vid 16-tiden på söndagen. De första styrkorna på plats kunde konstatera att det brann rejält och att branden spred sig snabbt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons