Annons
Nyheter

SKF brottas med inflationen

Ekonomi • Publicerad 3 februari 2022
Rickard Gustafson är vd för SKF sedan 1 juni förra året. Arkivbild.
Rickard Gustafson är vd för SKF sedan 1 juni förra året. Arkivbild.Foto: Kwok-Keung Cheng/TT

Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 2 328 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2 144 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 249 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Annons

Precis som många andra bolag brottas SKF med den stigande inflationen.

"Under fjärde kvartalet arbetade vi hårt med att mildra den ökande kostnadsinflationen som har fortsatt att accelerera. Totalt sett kunde vi kompensera för ungefär 700 av de 1 660 miljoner kronor i kostnadsökningar, vilket inte är en tillfredsställande nivå", skriver vd Rickard Gustafson i rapporten.

Omsättningen steg till 21 miljarder kronor, jämfört med 19,6 miljarder kronor ett år tidigare. I en prognos skriver ledningen att den räknar med en organisk försäljningstillväxt i år på mellan fem och tio procent.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 7 kronor per aktie.

I samband med bokslutet presenterar ledningen ett nytt strategiskt ramverk som bland annat syftar till att växa snabbare till förbättrad lönsamhet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons