Annons
Nyheter

Skaparen: Den falska kronan är konst

Enkronan med texten "Vår horkarl till kung" är en del av ett konstverk, enligt myntets skapare som Svenska Dagbladet hittat.
Nyheter • Publicerad 1 september 2012

– Ja, jag står bakom mynten. Jag har gjort det här själv och har fått leta rätt på kompetens när jag har behövt hjälp, säger personen till tidningen.

Tillverkaren säger sig ha planerat att träda fram så småningom men först när några saker förberetts.

Annons

Budskapet är enligt skaparen att myntet inte är en förfalskning utan en del av ett konstverk vars kanske viktigaste del är just reaktionerna omkring det.

Kronorna som smädar kungen är bara till hälften falska, enligt experter. Mynten, som dykt upp lite här och var i landet under sommaren, har förbryllat experterna, eftersom baksidan inte går att skilja från ett äkta mynt. Framsidan däremot, där texten bytts ut, är dåligt gjord.

Experter har kommit fram till att ett riktigt mynt gröpts ur. Sedan har den egenhändigt präglade framsidan passats in i urgröpningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons