Annons
Nyheter

Amorella körde på en isboj

Färjan Amorella är skadad efter söndagens olycka i Ålands skärgård.
Fartyget körde på en isboj, enligt den finländska Olycksutredningscentralen.
Olyckor • Publicerad 21 september 2020
M/S Amorella gick på grund på söndagen. Inga personer har skadats vid händelsen.
M/S Amorella gick på grund på söndagen. Inga personer har skadats vid händelsen.Foto: Niclas NordlundLehtikuva/AP

Det är oklart om Amorella träffade bojen som en följd av att fartyget kom ur sin rutt.

– Bojen spelar en stor roll i vår utredning, men ännu kan vi inte säga i vilket skede Amorella träffade bojen och vilken roll den har i händelseförloppet, säger Olycksutredningscentralens direktör Veli-Pekka Nurmi till tidningen Hufvudstadsbladet.

Annons

Isbojen är stålkonstruerad och förankrad i botten med kättingar. Den förstördes vid händelsen och har bytts ut under måndagen.

Amorella står kvar på grund nära ön Järsö i den åländska skärgården.

Enligt rederiet har fartyget flera hål i olika storlek. Det kommer att ta tid att få klarhet i skadornas omfattning och vad som har lett till händelsen, säger Eleonora Hansi, informationschef för Viking Line Skandinavien.

– Vi hade dykare på plats i går kväll och de kunde konstatera att det finns vissa skador på fartyget, säger hon.

Bogserbåt på plats

En bogserbåt finns på plats vid fartyget, som så småningom ska tas till Nådendal för att repareras.

– Vår målsättning just nu är att så snart som möjligt ta Amorella vidare för reparation, men även det behöver man utreda först, hur man gör det bäst utifrån skadeläget.

Fartyget har tagit in vatten och står enligt rederiet stadigt på mjuk lerbotten.

Eleonora Hansi betonar att det inte finns någon fastställd tidtabell som visar exakt vilken tidpunkt vad kommer att ske framöver.

– Vi jobbar på så fort vi kan och utredningen får ta den tid som behövs för att vi ska få klara besked.

Enligt personer som var ombord vid olyckan gick det lugnt till vid händelsen, då ungefär 200 passagerare och runt 80 personer i besättningen befann sig på fartyget. Inga personskador har rapporterats och det var inte fara för någons liv.

Annons

– Det var lugnt och stilla på vattnet och mitt på dagen, så på det sättet var det lite enklare förutsättningar än om det hade varit annan väderlek eller tid på dygnet, säger Eleonora Hansi.

"Extraordinärt"

Passagerarna, de flesta från Sverige och Finland, hämtades under söndagen från fartyget med sjöräddningens mindre båtar. De fördes sedan till olika terminaler beroende på vart de skulle åka vidare.

Vissa har fått sova på hotell och andra ska vara på väg hem om de inte redan är hemma.

Den här typen är händelser är ovanliga

– Det här är väldigt extraordinärt. Det här ett fartyg som går den här rutten varje dag året runt och det är väldigt ovanligt att något avvikande händer överhuvudtaget, säger Hansi.

Den fortsatta utredningen görs av rederiet i samarbete med flera myndigheter, främst Finlands Transport- och kommunikationsverk Traficom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons