Annons

Skadade ukrainska soldater fick ministerbesök

Skadade ukrainska soldater på rehab i Sverige fick dubbelt ministerbesök på tisdagen.
– Jag såg deras ögon och kände lycka, säger Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov till TT.
Ukrainakriget • Publicerad 7 mars 2023
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov besöker ukrainska soldater som får rehab utanför Stockholm.
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov besöker ukrainska soldater som får rehab utanför Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT
En av de ukrainska soldaterna fixar en gruppselfie med försvarsminister Pål Jonson (M) och Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov (med tummen upp).
En av de ukrainska soldaterna fixar en gruppselfie med försvarsminister Pål Jonson (M) och Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov (med tummen upp).Foto: Fredrik Sandberg/TT
Allvarliga miner när soldaterna berättar om sina skador och prognoser. Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov (i luvtröja) bredvid försvarsminister Pål Jonson (M).
Allvarliga miner när soldaterna berättar om sina skador och prognoser. Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov (i luvtröja) bredvid försvarsminister Pål Jonson (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krigsutbrottet ledde till att EU aktiverade massflyktsdirektivet för ett år sedan. Tack vare det har hittills fler än 60 ukrainska soldater kunnat erbjudas avancerad rehabiliteringsvård här i landet.

En tredjedel av dem har hamnat på Aleris Rehab Station i Solna. För den grupp som vårdas där nu innebar tisdagen ett udda avbrott – försvarsminister Pål Jonson (M) hälsade på i sällskap med sin ukrainske kollega Oleksij Reznikov.

Annons

Det blev ett känslosamt möte men också nära till skämt och leenden.

Svåra benskador

I en av anläggningens rehabsalar väntar åtta män. Några unga, några äldre. Hälften av dem i rullstol, ett par med synbart svåra benskador.

Oleksij Reznikov, klädd i en mörkgrå luvtröja med texten "Independence war" i ett emblem på ärmen, skakar hand med dem en och en.

– Efter rehabiliteringen kommer jag att kunna böja på knät igen, berättar en soldat (enligt tolken).

Några snabba ordväxlingar om dialekter lockar till skratt, trots att krigets skugga är väl synlig i flera ansikten.

Sedan en gruppselfie med ministrarna.

Inför det ukrainska entouraget, med bland andra ambassadör Andrij Plachotnjuk och höga militärer, ska "mod, anda och professionalism" belönas.

Klocka och medalj

Det blir utdelning av klockor och förtjänstmedaljer från Ukrainas försvarsdepartement. Förutom soldaterna går utmärkelser till ett par ukrainska frivilliga och representanter för vårdpersonalen på Aleris.

Även den förre moderate riksdagsmannen Göran Lennmarker föräras medalj för sitt engagemang i Ukraina som inleddes före kriget.

– Jag är mycket glad över att se att era soldater är i goda händer här. Vi kommer att göra vad som krävs för att ni ska vinna det här kriget och vi är mycket stolta över att ha era soldater här, säger Pål Jonson.

Annons

– Jag vill tacka er och era soldater här, inte bara för att de beskyddar Ukraina utan även Europa. Ukraina är Europas sköld just nu och er säkerhet är vår säkerhet.

Vill fortsätta strida

För Oleksij Reznikov är det personligen viktigt att besöka och tacka sina skadade landsmän.

TT: Vad är ditt intryck av soldaternas sinnesstämning?

– Jag såg deras ögon och kände lycka, för de är lyckliga, svarar han leende och lägger handen över hjärtat.

– De ler och vill ta selfies med mig. Det betyder att de vill leva ett normalt liv.

TT: Vill de återvända och fortsätta strida?

– Ja, jag tror att de drömmer om att rehabiliteringen ska ge dem en chans att åka tillbaka. Deras moraliska nivå är hög.

Pål Jonson instämmer:

– Man vill återvända till Ukraina så fort det bara går för att kunna strida ihop med sina andra kamrater på slagfältet.

Västs uthållighet

Under onsdagen arrangerar Sverige som EU:s ordförandeland ett möte med medlemsstaternas försvarsministrar.

Annons

Ett återkommande tema mellan ministrarna är hur uthålligt stödet från väst kommer att vara, berättar Pål Jonson:

– Vi förbereder oss på att det här kommer att bli ett långt krig.

TT: Ser du någon risk för att den västliga solidariteten kommer att klinga av?

– Den rörelse jag ser går tvärtom, inte minst på den militära sidan.

– I dag pratar vi om att bygga bataljoner och brigader. För ett halvår sedan handlade det kanske om hjälmar, kroppsskydd och enklare vapen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons