Annons
Nyheter

Skadade soldater fick vänta i timmar

I två timmar fick de fem skadade svenska soldaterna vänta på helikopterhjälp, två av dem med allvarliga skador.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009

En ung lokal tolk dödades av bomben som sprängde svenskarnas militärfordon i norra Afghanistan.

Vid 13.30-tiden lokal tid patrullerade svenskarna tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor ungefär fyra mil väster om svensklägret Camp Northern Ligths i Mazar-i-Sharif.

Annons

De färdades i en personterrängbil, en så kallad Galt, som är utrustad med min- och splitterskydd. Men explosionen av den, enligt Försvarsmakten, hemmagjorda bomben orsakade stor förödelse.

De skadade fördes till sjukhus på Isaf-basen Marmal. En av svenskarna, en 22-åring från Östersund, kunde åka tillbaka till lägret. Övriga fyra flyttades till det tyska sjukhuset i området.

Två av dem är lindrigt skadade och två har allvarliga skador. Det rör sig sannolikt om splitterskador, benbrott och krosskador.

Det är oklart om den afghanske tolken hade samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna.

Flygs hem

Vid en presskonferens på Försvarshögkvarteret kunde militärläkaren överstelöjtnant Bertil Starfelt inte säga om de allvarligast skadade svävar i livsfara:

– Det kan förändras från timme till timme vid sådana här skador.

Kvartetten kommer sannolikt att flygas hem till Sverige så fort som möjligt. De två allvarligt skadade är hemmahörande i Tornedalen och Luleå och är 22 respektive 30 år gamla. En 23-åring från Motala och en 40-åring från Helsingborg vårdas för lättare skador. Deras anhöriga är underrättade.

Lång väntan

Soldaterna plockades upp av en amerikansk militärhelikopter, men först efter två långa timmar. Försvarets ambition är att en hjälpaktion inte ska dröja mer än en timme.

Annons

– Varför det har tagit längre tid vet vi för närvarande inte, sade generalmajor Berndt Grundvik på presskonferensen.

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesman och ledamot i försvarsutskottet, har tidigare varit kritisk mot att Sverige inte har egna helikoptrar i Afghanistan.

– Va? Tog det två timmar för helikoptern att komma fram? Det visar återigen på allvaret i den här situationen. Att åka till Afghanistan är det farligaste uppdraget en svensk statstjänsteman kan få, och då måste vi kunna garantera att stödet till soldaterna motsvarar riskerna, säger han till TT.

Leveransen av två ambulanshelikoptrar har återigen skjutits upp. Enligt Försvarsmakten kan de vara operativa tidigast 2011. Ursprungligen var 2008 aktuellt.

Större aktion

Utrikesminister Carl Bildt, på besök i Kabul för att träffa president Karzai och andra inom landets ledarskikt, tog snabbt kontakt med lägret i Mazar-i-Sharif.

– Jag beklagar djupt att de har drabbats, självfallet. Men det visar allvaret i insatsen.

– Någon har sagt att detta var en attack på de svenska styrkorna. Så var det inte. De var en del av en större afghansk styrka. Tydligen hade de desarmerat en sådan här sprängladdning men den andra hittade de uppenbarligen inte utan gick på den, sade han till TT.

Någon skottlossning i samband med explosionen rapporterades inte.

Onsdagens attack innebär att antalet skadade Isaf-soldater i ett slag fördubblats. Den svenska styrkan har så här långt drabbats av två dödsfall. I november 2005 dödades två svenska löjtnanter av en vägbomb under en patrullering i norra Afghanistan.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons