Annons
Nyheter

Sjukdomar och hygienkris drabbar skalvoffer

Sökandet i rasmassorna efter jordskalven övergår i försök att hjälpa de överlevande.
Risken ökar för smittohärdar i jordbävningens spår.
– Vi dog inte i jordbävningen, men vi riskerar att dö av sjukdomar, säger Sedef i drabbade Antakya.
Turkiet/Syrien • Publicerad 15 februari 2023
Invånare i drabbade städer, som i Golbasi i södra Turkiet, har akut behov av sjukvård, sanitetsinrättningar och stöd till infrastruktur efter jordbävningskatastrofen.
Invånare i drabbade städer, som i Golbasi i södra Turkiet, har akut behov av sjukvård, sanitetsinrättningar och stöd till infrastruktur efter jordbävningskatastrofen.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Dödstalen väntas fortsätta att stiga i Turkiet och i Syrien. De första nödbussarna från FN har till sist lyckats få tillstånd att ta sig in i rebellkontrollerade områden i norra Syrien, men det politiska läget efter det långa inbördeskriget gör att katastrofens omfattning ännu inte har kunnat överblickas helt.

De överlevande försöker att klara av vardagen, dag efter dag i ruinernas misär.

Annons

– Det finns inga toaletter, säger Husne Duz som bor i Kahramanmaras nära skalvets epicentrum.

– Folk kissar nära tälten där vi sover. Vi behöver toaletter, vi behöver duschar för att tvätta oss och vi behöver tvättmaskiner för våra kläder, fortsätter hon.

Tillfälliga toaletter har börjat att placeras ut, men tillgången är långt från tillräcklig enligt 53-åriga Duz.

"Hygienen är katastrofal"

Lika svårt är det i den antika staden Antakya som hade en halv miljon invånare före skalvet.

18-åriga Sedef konstaterar att hygienproblemen är akuta. Hon får medhåll av Nurhan Turunc:

– Det är vårt största problem, på morgonen finns det möjlighet att använda toaletterna. Men hygienen är katastrofal, fortsätter han och berättar att vatten saknas, och att avföring läcker ut på gator från de överfyllda toalettvagnarna.

Insatser görs och internationell hjälp stöttar turkiska myndigheters försök att förbättra läget för de miljontals drabbade. Men det tar tid, och katastrofklockan tickar för de överlevande.

Över 20 miljoner drabbade

Omkring 23 miljoner boende har drabbats av skalvkatastrofen enligt beräkningar från bland annat Röda Korset. En majoritet av de utsatta finns i Turkiet, men läget kan vara än värre för många av de drabbade i Syrien, där FN-organ först nu börjar få möjlighet att granska omfattningen. I en rapport sent på tisdagen konstaterade FN-organet Ocha att närmare nio miljoner människor i Syrien är direkt drabbade.

Värst är läget i nordvästra delen av landet. Omkring 4,2 miljoner människor är direkt drabbade i staden Aleppo och ytterligare 3 miljoner i Idlib. Över 7 000 byggnader har förstörts enligt FN-organet.

Men de första hjälptransporterna från FN kunde nå utsatta områdena i nordvästra Syrien under natten till onsdagen, sedan regimen i Damaskus gått med på att tillfälligt öppna två gränsövergångar mellan Turkiet och Syrien.

Den senaste officiella, bekräftade dödssiffran från skalven för en dryg vecka sedan var sent på tisdagen närmare 40 000 dödsoffer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons