Annons
Nyheter

Sjukdomar kan bli nästa kris i Libyen

Den översvämningsdrabbade staden Darnah i Libyen kan stå inför en andra förödande kris, varnar FN.
Efter att tusentals människor dödats i översvämningen kan sjukdomsutbrott leda till ytterligare en katastrof.
Libyen • Publicerad 18 september 2023
Räddningsarbetare fortsatte under söndagen arbetet med att söka offer i staden Darnah efter översvämningen.
Räddningsarbetare fortsatte under söndagen arbetet med att söka offer i staden Darnah efter översvämningen.Foto: Yousef Murad/AP/TT

Runt 30 000 människor har förlorat sina hem och många är traumatiserade efter översvämningskatastrofen i staden Darnah i östra Libyen. Hittills har närmare 4 000 av kropparna som har hittats identifierats. Över 9 000 personer saknas fortfarande, meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) under helgen.

Det enorma behovet av bland annat rent vatten och mat gör att risken för kolera, diarré, uttorkning och undernäring ökar.

Annons

Nio FN-organ har sedan katastrofen för drygt en vecka sedan haft team på plats för att hjälpa överlevande i och runt Darnah, bland annat barnhjälpfonden UNICEF, flyktingorganet UNHCR och livsmedelsprogrammet WFP.

Lokala företrädare, hjälporganisationer och Världshälsoorganisationen (WHO) varnar nu för att det finns risk för sjukdomsutbrott, särskilt på grund av "förorenat vatten och bristen på sanitet".

"Teamet fortsätter att arbeta för att förhindra att sjukdomar tar fäste och orsakar en andra förödande kris i området", säger FN:s insats (Unsmil) i Libyen i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons