Annons
Nyheter

Sjuk i över två månader – får inte testas

Auschara Löthman har varit sjuk med coronaliknande symptom i över två månader. Men inte ens när hon fördes till sjukhus med ambulans fick hon ta ett test för att se om det är covid-19 eller inte.
Coronaviruset • Publicerad 8 juni 2020
Auschara Löthman har varit sjuk med symptom som liknar covid-19 i över två månader men får inte testas.
Auschara Löthman har varit sjuk med symptom som liknar covid-19 i över två månader men får inte testas.Foto: Privat

Auschara Löthman ligger och vilar i hemmet i södra Stockholm. Hon är trött. Sedan den 30 mars har hon haft hosta, snuva, halsont och feber till och från. Över två månader nu.

Istället är det Peter Löthman, hennes man, som berättar om hur det har varit.

Annons

– Vi har gått till vårdcentralen för att få ett covid-test, men de säger att de inte har fått några riktlinjer kring det och därför inte har möjlighet att testa. Vårdcentralen hänvisade oss till 1177, men de i sin tur sa att de inte hade fått några riktlinjer och bad oss kontakta vårdcentralen igen.

– Det blir ett moment 22, säger han.

Detta trots att Region Stockholm redan tidigare gått ut och sagt att det ska finnas större möjligheter för läkare på vårdcentraler att besluta om att provta personer med speciellt långdragna symptom.

"Hade betytt allt"

En onsdag i början på juni fick Auschara Löthman svårt att andas och ont i bröstet. Hon skickades till Södersjukhuset med ambulans och blev kvar på akuten i ungefär tolv timmar. Men hennes värden var så pass bra att hon inte behövde läggas in, och hon skickades hem igen.

– Man känner sig som att man har blivit överkörd av alltihop. Man ringer ju inte för en sådan sak, och blir inkörd i ambulans, för att det är kul eller spännande, säger Peter Löthman.

Värst är det att Auschara Löthman inte heller då fick testas för covid-19, menar hennes make.

– Att få ett test hade betytt allt. Då vet man hur man ska förhålla sig till detta, om man verkligen ska isolera sig eller inte. Man kan ju inte sitta hemma och tro, det skulle vara som att gissa om man har cancer eller inte, säger han.

Upp till personalen

Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, skriver i ett mejl till TT att arbetet med att utöka testningen pågår för fullt. Generellt testas alla som läggs in på sjukhus, men på vårdcentraler är det upp till personalen att göra en bedömning:

"På vårdcentralen så testas patienter om vårdpersonalen behöver testsvar för att kunna avgöra om det behövs någon särskild behandling eller för att utesluta andra sjukdomar. Till exempel om de är äldre, är i riskgrupp eller varit långvarigt sjuka. Det är alltså vårdpersonalen som bedömer om det behövs ett. Många gånger kan vårdpersonalen göra bra bedömningar och ge rätt behandling utan att testa men jag kan inte uttala mig om hur bedömningen gjordes just i det här fallet."

Dagen efter att Auschara Löthman varit på akuten och vänt igen lovade socialminister Lena Hallengren (S) att alla med symptom ska erbjudas kostnadsfria tester. Men att omsätta löftet i praktiken tar tid.

Annons

"Vi har kapacitet för över 40 000 PCR-prover i veckan. Vi kan inte ge besked om exakt när det startar men det ska vara inom kort", skriver Elda Sparrelid.

I hemmet i Bandhagen har Auschara Löthman vaknat och orkar prata i telefon lite kort. Hon låter trött, berättar att hon känner sig ledsen över situationen och ovissheten.

– På sjukhuset sa de bara att allt är fint, allt ser bra ut. Men jag har varit sjuk länge. Jag mår inte bra.

Fakta: Olika tester för covid-19

Det finns två typer av provtagning för covid-19:

Ett PCR-test visar om man bär på viruset just nu. Ett serologiskt test visar om man har haft sjukdomen tidigare och nu utvecklat så kallade antikroppar som kan gör att man är immun.

Vid ett test för pågående virusinfektion förs en bomullspinne in långt bak i svalget, där den snurras runt. I vissa test topsas även näsan. Sedan skickas provet till laboratorium. Svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Ett test för antikroppar sker genom ett blodprov i armvecket. Därefter analyseras provet och svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Antikroppstester görs främst på vissa patienter. Men också i olika studier där man tar prov på vårdpersonal, samt på boende och personal på särskilda boenden för äldre.

Källa: 1177

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons