Annons
Nyheter

Sjuk grottforskare räddad efter nio dagar

Forskaren Mark Dickey har räddats från en turkisk grotta där han suttit fast i nio dagar efter att ha blivit allvarligt sjuk under en expedition.
Turkiet • Publicerad 12 september 2023
Ett vårdteam tar hand om grottforskaren Mark Dickey inuti grottan Morca, i södra Turkiet. Bilden distribuerades i lördags av Ungerska grotträddningstjänsten.
Ett vårdteam tar hand om grottforskaren Mark Dickey inuti grottan Morca, i södra Turkiet. Bilden distribuerades i lördags av Ungerska grotträddningstjänsten.Foto: Marton Kovacs/AP/TT

"Mark Dickey har förts ut från den sista passagen i grottan", uppger Turkiska grottforskarsällskapet i ett uttalande och tillägger att "insatsen avslutades framgångsrikt".

Den 40-årige amerikanen drabbades av svåra magsmärtor när han befann sig drygt 1 100 meter under jord och en internationell insats drogs igång för att få ut honom. De många trånga passagerna skapade dock problem för räddningspersonalen och det hela tog lång tid. Under lördagen bars Dickey på bår i tio timmar – trots det kom man inte mer än 300 meter närmare markytan.

Annons

Dickeys hälsoproblem, som inkluderade blödningar, började den 2 september men det dröjde någon dag innan larmet om hans insjuknande kom fram till de andra, längre upp i grottan.

Han har själv sagt att snabb assistans från de andra i gruppen och insatser från de turkiska myndigheterna, som såg till att läkemedel kunde tas ned, räddade hans liv.

Expeditionen i Morcagrottan syftar till att kartlägga grottan, som har ett djup på nära 1 300 meter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons