GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Självkörande solcellstraktor prisas

Lantbruk • Publicerad 24 november 2022
Jesper Elsander och solcellstraktorn som vinner Teknikutmaningen i år.
Jesper Elsander och solcellstraktorn som vinner Teknikutmaningen i år.Foto: Rebecca Johansson/TT

En självkörande solcellstraktor från Dalarna är årets bästa tekniska lösning för lantbruket, enligt Land Lantbruk som utsett uppfinningen till vinnare i årets upplaga av tävlingen Teknikutmaningen.

Solcellstraktorn, som bland annat kan plöja och rensa ogräs, är i grunden en ombyggd Volvo T24 från 1950-talet som vinnarna Rasmus Larsson och Jesper Elsander utvecklat under fyra års tid. Den är självkörande och drivs av ett solcellsladdat batteri som monterats som ett tak över fordonet.

Prissumman på 25 000 kronor ska enligt vinnarna användas till fler tekniska projekt – bland annat ytterligare en solcellstraktor.

"Vi tittar på en ny variant. Den här traktorn kommer att vara kvar och kan plöja, harva, så och rensa, men vi tittar på nästa version som kanske blir lite mindre grovarbete och mer rensning och bevattning", säger Rasmus Larsson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.