Nyheter

SJ stoppar tågtrafik efter sprickor i hjul: "Betydande förseningar"

Detblev betydande förseningar inom SJ:s tågtrafik på fredagen.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010

Vid en inspektion har sprickor konstaterats i ett par hjul och nu måste alla hjul kontrolleras.

– Två hjul av 3 000 kontrollerade visade sig innehålla sprickor. Vi tar det på stort allvar och tar nu tågen ur trafik, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

– Vi gör allt i vi kan för att ordna fram ersättningstrafik, men det kommer att skapa betydande förseningar.

Enligt SJ ställs alla tåg som inte är X 2000 och dubbeldäckartåg.

TT: Hur många tåg är det totalt som kommer att bli inställda?

– Jag kan inte svara på det. Vi kommer att uppdatera sj.se och vi kommer att i den omfattning vi bara kan försöka ordna andra alternativ, säger Elisabeth Lindgren på SJ.

Förhoppningen är att samtliga tåg ska vara kontrollerade i början av nästa vecka.

Strax före klockan 15 var tolv tåg tagna ur trafik av SJ.

Inspektionen av hjulen initierades av Statens haverikommission efter olyckan med ett svenskt Intercitytåg som spårade ur vid Skotteruds station i Hedmark i Norge på väg till Stockholm i början av oktober.

40 personer fördes till sjukhus efter urspårningen, alla med lindriga skador. Olyckan ansågs inledningsvis ha orsakats av ett hjulbrott som uppstått genom materialtrötthet.

På eftermiddagen den 1 oktober spårade ett av SJ:s Intercitytåg ur vid Skotteruds station i Hedmark i Norge när det var på väg från Oslo till Stockholm.

En vagn, den första bakom loket, välte. Ytterligare en vagn spårade ur. 40 personer fördes till sjukhus efter urspårningen, alla med lindriga skador.

Snart pekades ett sprucket hjul ut som misstänkt olycksorsak.

– Men vad som har orsakat sprickan vet vi inte, det får undersökas närmare, sade Grete Myhre vid den norska haverikommissionen till TT dagen efter olyckan.

Den norska haverikommissionen kommer nu bland annat att analysera metallen för att se om sprickan kan ha orsakats av materialtrötthet. Det uppges vara mycket ovanligt med hjulbrott på tåg.

Enligt Grete Myhre kan urspårningen också ha orsakats av att exempelvis järnvägsspåren varit slitna.

Den svenska haverikommissionen har informerats om olyckan, men utredningen sköts helt av norska kollegor. Utredningen väntas ta ett år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.