Annons
Nyheter

SJ startar egen utbildning av lokförare

Trafik • Publicerad 13 juli 2022
För att möta lokförarbristen startar SJ en egen utbildning. Arkivbild.
För att möta lokförarbristen startar SJ en egen utbildning. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ökad efterfrågan på tågresor i kombination med lokförarbrist har lett till att SJ tvingats ställa in en hel del avgångar i sommar. Man har även varslat om att problemet kan kvarstå i höst. Även andra bolag, däribland MTR, har märkt av lokförarbristen. Där har man erbjudit anställda extra ersättning för dem som skjuter fram sin semester.

Som orsaker till bristen anges bland annat att det har slutat fler förare än väntat och att konkurrensen om de som finns kvar har hårdnat.

Annons

För att möta bristen på lokförare startar SJ en egen lokförarutbildning med lön under utbildningen och garanterat jobb efter godkänd examen.

"Lokföraryrket har verkligen framtiden för sig. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på tågresor vilket är väldigt roligt" säger Mats Pettersson, personaldirektör på SJ, i ett pressmeddelande.

Utbildningen ska starta senast i januari 2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons