Annons
Nyheter

Siste finländske SS-soldaten död

Finland • Publicerad 3 november 2022
Tysk-finska styrkor avancerar genom en brinnande skog vid den ryska gränsen i norr, tre månader efter det att Tyskland inlett Operation Barbarossa mot Sovjetunionen 1941. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den siste finländske SS-soldaten, korpral Sakari Lahtinen, har avlidit vid 99 års ålder, rapporterar Helsingin Sanomat. Omkring 1 400 finländare deltog som frivilliga inom nazisternas elitstyrka Schutzstaffel under 1940-talet.

Prickskytten Sakari Lahtinen var en av 400 finländare som deltog i Operation Barbarossa, kodnamnet på Tysklands anfall på Sovjetunionen 1941. I det civila var han konditor.

De finländska frivilligas roll i nazisternas folkmord på judar och krigsbrott har utretts. Enligt Riksarkivets utredning som publicerades 2019 deltog sannolikt finländare i dödandet av judar, civila och krigsfångar, även om de i huvudsak var negativt inställda till brotten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons