Annons
Nyheter

Sis-chef om rymningarna: Vi ringde visst polisen

Sis-hemmet Nereby har kritiserats för att de inte ringde polisen direkt när två pojkar rymde – utan i stället faxade.
Men de ringde visst polisen, uppger institutionschefen Catharina Högberg nu.
– Jag har inte haft alla uppgifter från början, säger hon till TT.
Brott • Publicerad 12 maj 2023
Här ligger Sveriges 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser.
Här ligger Sveriges 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

I måndags rymde två pojkar, misstänkta för skjutningar i Stockholm, från Sis-hemmet Nerebys avdelning i Bergsjön i Göteborg.

Det har tidigare rapporterats att det dröjde en halvtimme innan polisen informerades om rymningen, som skedde vid 14.30 på eftermiddagen. Detta eftersom en begäran om handräckning faxades från Sis-boendet till polisen.

Annons

Catharina Högberg, institutionschef på Nereby, har tidigare uppgett för bland annat P4 Göteborg att boendet inte har som rutin att ringa in larmet till polisen innan man faxar.

Nu ändrar hon sig dock, och säger till TT att sådana rutiner visst finns.

– Jag ser i vår checklista att vi ska kontakta polisen i det fall det är akut, alltså då ringa först. Jag har undersökt det med min säkerhetsansvariga och det gjorde han, säger hon.

Kan inte alla rutiner

– Jag har inte haft alla uppgifter från början när jag har fått frågor från pressen, men nu förstår jag att det som har skett är att man vid avvikningen först har kontaktat den lokala polisen, som har hänvisat till 112.

Från 112 har man fått svaret att en bil inte kunde skickas ut, men polisen har fått rymlingarnas signalement. Först därefter har dokumenten faxats in, enligt Catharina Högberg.

TT: När ringde ni de här samtalen?

– Jag kan inte säga några tider, det pågår en internutredning där vi kommer att få alla detaljerna. Men det som framkommit är att direkt vid avvikningen så kontaktades polisen, innan vi faxade, säger hon.

TT: Ser du det som problematiskt att du som ansvarig chef inte kände till boendets säkerhetsrutiner?

– Vi har rätt många rutiner och checklistor både i myndigheten och lokalt, och jag har varit här i tre månader. Så nej jag känner inte till alla våra rutiner, checklistor och lathundar, det gör jag inte, säger Catharina Högberg.

Den interna utredningen, som görs av Sis nationella säkerhetsavdelning, ska vara klar i juni.

Polisen bekräftar samtal

Annons

Martina Saghamre, biträdande sektionschef på polisens ledningscentral i region Väst, bekräftar att Sis-boendet larmade till dem via telefon innan de faxade.

Hur lång tid som förflöt mellan rymningen och att polisen informerades vill hon dock inte uppge.

– Det kan underlätta för efterlysta att hålla sig undan om vi går in och pratar detaljer i ärendet. Det kan spela roll i en framtida rymning, så jag är försiktig med det, säger hon och tillägger:

– Men generellt så försvårar det vårt arbete ju längre tiden går, och vi hamnar naturligtvis på efterkälken om vi får till oss det i efterhand.

Hur det kommer sig att en polispatrull inte skickades ut direkt när boendet ringde 112 är svårt att svara på, säger Martina Saghamre.

– Det görs alltid en bedömning från fall till fall.

Fakta: Uppmärksammade Sis-rymningar

13 april 2023: Två maskerade personer fritar en morddömd 17-åring från en kriminalvårdstransport i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje. 17-åringen, dömd för en dödsskjutning i Stockholm förra året, var omhändertagen enligt LVU och placerad på Sis-hemmet Tysslinge utanför Södertälje. Han greps igen i Strängnäs drygt en vecka senare.

8 maj 2023: Två LVU-placerade pojkar, 14 och 15 år, rymmer från Sis-hemmet Nerebys avdelning i Bergsjön i Göteborg. Pojkarna har båda varit inblandade i skjutningar i Stockholmsområdet. 14-åringen misstänks för en skjutning i Fruängen i slutet av januari, 15-åringen för en skottlossning i Gubbängen i slutet av december.

I samband rymningen i måndags uppgav Sis att man haft omkring 90 avvikningar inom LVU hittills i år. Det är enligt Sis en minskande trend jämfört med samma period i fjol. Från Nereby hade i måndags 10 unga avvikit hittills i år. Under 2022 var det 31, uppger Sis.

När det gäller sluten ungdomsvård har i år hittills ingen avvikning skett. 2022 skedde två rymningar, 2021 skedde sex rymningar och 2020 skedde 26 rymningar från sluten ungdomsvård.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons