Annons
Nyheter

Silbersky: Tror att 18-åringen frikänns

Erfarne advokaten Leif Silbersky tror att den 18-åriga kvinnan kommer att frikännas för mord i Tovefallet.
– Det finns möjlighet att hon kan bli försatt på fri fot, säger han.
Brott • Publicerad 30 mars 2023
Advokat Leif Silbersky är av uppfattningen att 18-åringen kommer att frikännas i det uppmärksammade Tovefallet. Arkivbild.
Advokat Leif Silbersky är av uppfattningen att 18-åringen kommer att frikännas i det uppmärksammade Tovefallet. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Under torsdagen avslutas den uppmärksammade rättegången efter det misstänkta mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Under rättegången har mordmisstankarna mot den åtalade 20-åringen stärkts, enligt Leif Silbersky. Detta efter vittnesmål från rättsläkaren, som sagt att det inte finns stöd för någon annan dödsorsak än strypning.

Annons

– Rättsläkaren har, enligt mig, gjort ett väldigt stabilt intryck och med emfas hänvisat till sin yrkeskunskap och att det hon skrivit tillsammans med en kollega i det skriftliga utlåtandet i förundersökningen helt står kvar, säger Silbersky.

"Lämnat dörr öppen"

Åklagaren Adam Rullman yrkade på livstids fängelse för båda kvinnorna i sin plädering. Åtminstone bör den 20-åriga kvinnan dömas till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott, anser han. För 18-åringen får tingsrätten värdera om det ska dömas ut 18 års fängelse eller livstids fängelse även för henne.

Silbersky säger att åklagarens yrkande ligger "helt i linje med vad han har argumenterat för tidigare", men att han har lämnat en dörr öppen för tingsrätten om 18-åringen skulle dömas för mord.

– Det är inte förvånansvärt på det sätt som åklagaren har lämnat sin gärningsbeskrivning, eftersom han hela tiden har den uppfattningen att det är 20-åringen som är mest aktiv, och att 20-åringen utför själva strypningen, säger Silbersky.

"För dåligt material"

Den 18-åriga kvinnan som även hon står åtalad för mord kommer dock troligtvis att frias på den punkten, och endast dömas för brott mot gravfriden, enligt Silbersky.

– Om jag varit åklagare hade jag tyckt att materialet var för dåligt för att stämma 18-åringen för mord. Möjligtvis hade jag kanske stämt för någon lägre grad av aktivitet, men det vill jag låta vara osagt, jag är ingen åklagare i själ och hjärta utan advokat, säger Silbersky.

Berättelserna om hur Tove dog har gått isär. Enligt 20-åringen höll den 18-åriga vännen Toves händer under slagsmålet i lägenheten. Men 18-åringen själv hävdar att hon sov när dödsfallet inträffade.

Det finns ingenting förutom 20-åringens berättelse som styrker att 18-åringen deltog i mordet, säger Silbersky.

"Värdelösa uppgifter"

– De uppgifterna är meningslösa – jag skulle nästan vilja säga värdelösa – genom att de inte styrks av andra uppgifter.

– Jag påstår inte att 18-åringens uppgifter är riktiga. Men de kan vara riktiga, fortsätter Silbersky.

Annons

Om 18-åringen endast döms för brott mot gravfriden skulle hon kunna bli frisläppt inom kort.

– Om man anser att den häktningstid som har varit motsvarar det straff som hon förtjänar för deltagandet i brottet i övrigt, säger Leif Silbersky.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons