Annons
Nyheter

Sigtuna granskas efter pojkmord

Hur kunde två små pojkar dödas av sin egen mamma utan att skola eller socialtjänst i Sigtuna hann ingripa? Både Socialstyrelsen och Skolinspektionen ska nu granska kommunens agerande.
Nyheter • Publicerad 24 september 2011
Blommor och tända ljus vid vattnet i Sigtuna där de två små pojkarna hittades döda i måndags.
Blommor och tända ljus vid vattnet i Sigtuna där de två små pojkarna hittades döda i måndags.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

– Det är katastrofalt att det här har kunnat ske. Vad kan vi hitta för system som ökar chansen att fånga upp att sådant här håller på att hända, frågar sig Sigtuna kommuns socialchef Jan Hellström.

Socialstyrelsen har tidigare fått in klagomål mot Sigtunas socialförvaltnings sätt att hantera ärenden som gäller barn, vilket bidrog till att myndigheten nu valt att inleda en granskning.

Annons

Inte släppa taget

Skolinspektionen i sin tur vill kolla hur kommunen hanterade det faktum att den äldre pojken, 8-åringen, inte kom till skolan efter sommarlovet.

– Vi har läst och reagerat på den information kommunen lagt ut på sin hemsida. Vi kommer att begära in en redovisning från kommunen hur deras rutiner för skolpliktsbevakning ser ut, säger myndighetens chefsjurist Marie Axelsson.

Hon vill inte nu bedöma skolans handlande men konstaterar att skolplikten är ett delat ansvar mellan skolan, föräldrarna och kommunen.

– Det är väldigt viktigt att man är aktiv, inte släpper taget eller ger upp utan försöker ha kontakt med hemmet till dess barnet kommer till skolan, säger Marie Axelsson.

Först efter 13 dagar, då varken skola eller förskola lyckas få kontakt med den nu mordmisstänkta mamman, slog skolpersonal larm till socialtjänsten. Sex dagar senare hittades barnen döda.

TT: Vad hade hänt om anmälan kommit tidigare?

– Även om vi hade fått in anmälan tidigare... Det här var ju en mamma som inte var känd av oss sedan tidigare. Enligt skolpersonalen hade hon en nära relation till barnen och ingen hade uttryckt någon oro för att barnen for illa, säger Jan Hellström.

Verkade inte akut

Orosanmälan kom in en torsdag. Utifrån uppgifterna i den fann socialtjänsten ingen anledning att göra något akut. Man valde att följa sina vanliga rutiner.

Annons

– Vi skulle vänta till måndagen då vi delar ut nya ärenden till olika handläggare. En socialsekreterare skulle ha fått i uppgift att göra en förhandsbedömning. I det här fallet hade det inneburit ett samtal med mamman för att sedan ta beslut om hur vi skulle gå vidare. I vissa fall löser sig problemen när man pratar med föräldern, barnen och med skolan, säger Hellström.

En undersökning Socialstyrelsen gjort visar stora skillnader mellan hur kommuner arbetar för att upptäcka missförhållanden bland barn och unga.

Sigtuna saknar exempelvis formell samverkan mellan skola och socialtjänst.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons