Annons
Nyheter

Shinzo Abe – Japans mesta premiärminister

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds mitt i ett tal i staden Nara i västra Japan. Han var landets yngsta premiärminister sedan andra världskriget och också den som suttit längst på posten.
Japan • Publicerad 8 juli 2022
Shinzo Abe vann uppgörelsen om partiledarskapet i LDP i slutet av år 2006. Sedan utsågs han till Japans yngste premiärminister. Här poserar han på en kampanjscen tillsammans med partikamraterna Yohei Matsumoto (vänster) och Yoshihiko Fukuda (höger). Arkivbild.
Shinzo Abe vann uppgörelsen om partiledarskapet i LDP i slutet av år 2006. Sedan utsågs han till Japans yngste premiärminister. Här poserar han på en kampanjscen tillsammans med partikamraterna Yohei Matsumoto (vänster) och Yoshihiko Fukuda (höger). Arkivbild.Foto: Katsumi Kasahara/AP/TT
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe är död. Här poserar han tillsammans med några kvinnor i ett populärt japanskt popband år 2013. Arkivbild.
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe är död. Här poserar han tillsammans med några kvinnor i ett populärt japanskt popband år 2013. Arkivbild.Foto: Junji Kurokawa/AP/TT
Abe applåderades i parlamentets underhus när han valdes som premiärminister för andra gången, i december 2012. Arkivbild.
Abe applåderades i parlamentets underhus när han valdes som premiärminister för andra gången, i december 2012. Arkivbild.Foto: Itsuo Inouye/AP/TT
USA:s tidigare president Barack Obama togs emot av Shinzo Abe vid ett besök i Tokyo 2018. Arkivbild.
USA:s tidigare president Barack Obama togs emot av Shinzo Abe vid ett besök i Tokyo 2018. Arkivbild.Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT
Shinzo Abe i Stockholm. Här anländer han till Grand Hotel för att äta middag med Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven under sitt tvådagarsbesök i huvudstaden, i juli 2017. Arkivbild.
Shinzo Abe i Stockholm. Här anländer han till Grand Hotel för att äta middag med Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven under sitt tvådagarsbesök i huvudstaden, i juli 2017. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

2006 blev Shinzo Abe Japans yngsta premiärminister sedan andra världskriget. 52 år gammal symboliserade han ungdom och förändring, samtidigt som han vuxit upp i en konservativ familj i det politiska toppskiktet med högt uppsatta politiker både på sin mammas och pappas sida.

Premiärministerns första år kantades av flertalet skandaler och ett knappt år senare meddelade han sin avgång efter att hans parti, Liberaldemokratiska partiet (LDP), förlorat överhusvalet. Senare har han dock sagt att avgången berodde på en mag-tarm-sjukdom som kunde behandlas först senare med nya mediciner.

Annons

LPD är ett konservativt nationalistiskt parti som har styrt Japan i princip oavbrutet sedan andra världskriget.

"Abenomics"

Fem år efter avgången valdes han återigen till partiledare för LPD som vann en jordskredsseger, och Shinzo Abe blev premiärminister ytterligare en gång. Den här gången varade det betydligt längre.

Under perioden 2012 till 2020 genomförde han omfattande ekonomiska reformer i landet. Efter två decennier av stagnation och ett år efter katastrofen i Fukushima ansåg Shinzo Abe att landet måste ut ur recessionen och få igång barnafödandet. Finanspolitiken kallades "Abenomics" och gick ut på omfattande offentliga investeringar, sänkt styrränta och minskad byråkrati.

Det gjordes också stora satsningar på att göra det lättare att arbeta och ha barn, bland annat med kritiserade skatter för att finansiera barnomsorg.

Landets stora ekonomiska problem kvarstod dock vid slutet av 2010-talet och förtroendet för premiärministern dalade. Under 2020 kritiserades han för att reagera långsamt och förvirrat i början av pandemin och i augusti samma år meddelade han att han skulle avgå av hälsoskäl.

Satsade på försvaret

Shinzo Abe har varit en uttalad kritiker av artikel 9 i Japans konstitution. Tillägget tillkom efter andra världskriget under påverkan av USA och gjorde det i princip omöjligt för Japan att ha en krigsberedd militär utöver en mindre försvarsstyrka. En sådan, står det i tillägget, går inte att ha samtidigt som man arbetar för världsfred.

2015 luckrades artikel 9 upp av regeringen och tillät Japan att hjälpa allierade militärt. Ändringen kritiserades hårt av Kina och Nordkorea och anses olaglig av oppositionspartier och en del invånare i Japan. Abe har i flera intervjuer sagt att hans huvudmål för Japan varit att göra sig fri från "efterkrigsregimen", USA:s ockupation efter andra världskriget, som han och andra konservativa menar ha försvagat landets traditionella värden. Samtidigt har han varit drivande för att stärka banden till USA i ett försök att öka Japans militära förmåga.

Mer och mer nationalistiskt

Under de senaste åren har Japan blivit mer nationalistiskt, skriver Utrikespolitiska institutet (UI). Landet har under Abes tid vid makten fått hård kritik för att dölja historiska krigsbrott genom att tona ner eller radera lärobokspassager om ämnet och nyligen infördes betyg i ämnet "moralisk utbildning" från tidig ålder. Det har också tillkommit regler om att man måste visa vördnad för flaggan och nationalsången, samtidigt som flera parlamentariker öppet stöder nationalistiska organisationer.

Under sommaren 2022 var den pensionerade Shinzo Abe ute på en kampanjturné för LDP när han sköts till döds under ett tal i staden Nara i västra Japan. En 41-årig man från samma stad greps i samband med händelsen. På bilder som publicerats på Twitter ser det ut som att vapnet är hemgjort.

Fakta: Shinzo Abe

Shinzo Abes morfar var premiärminister Nobosuke Kishi, vars bror Eisaku Sato också suttit på posten.

Hans far och farfar var båda högt uppsatta i Liberaldemokratiska partiet. Shintaro Abe, Shinzos far, var en ledande kandidat för premiärministerposten innan han drogs in i en rekryteringsskandal.

Shinzo Abe studerade statsvetenskap vid Seikeis universitet i Tokyo på 1970-talet och avslutade sina studier i Kalifornien 1979.

Efter studierna började han arbeta för en ståltillverkare som han lämnade 1982 för att påbörja en politisk karriär.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons