Nyheter

Shell kompenserar inte miljöskador

Rättighetsgrupperna Amnesty International och CEHRD anser att Shell inte har gjort rätt för sig efter oljeutsläppen i Nigerdeltat 2008.
Nyheter • Publicerad 10 november 2011
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Oljejätten Shell har erkänt sin skuld men inte sanerat eller betalat kompensation efter två förödande oljeläckage i Nigerdeltat 2008, säger rättighetsgrupper. De anser att Shell ska betala en miljard dollar.

Utsläppen skedde i delstaten Ogoniland i södra Nigeria och i synnerhet fiskesamhället Bodo drabbades hårt. Amnesty International och Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) skriver i en rapport att Shell inledningsvis erbjöd Bodo, ett samhälle med närmare 70 000 invånare, 50 säckar ris, bönor, socker och tomater som hjälp efter katastrofen.

Efter att förgäves ha försökt få Shell, som rapporterade en vinst 7,2 miljarder dollar för tredje kvartalet i år, att göra rätt för sig driver Bodo fallet i brittiska domstolar. När Amnesty bad Shell att förklara sin underlåtenhet avböjde den brittisk-nederländska oljejätten med hänvisning till den pågående rättsprocessen.

"Fakta här är enkla. Två utsläpp, båda företagets fel, båda fick flöda i veckor innan de stoppades, efter ingetdera har det städats upp trots att tre år gått," säger CEHRD:s samordnare Patrick Naagbanton.

Nigerianska myndigheter kritiseras i rapporten för att inte ha genomdrivit regleringar för oljeutvinningen.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.