Annons
Nyheter

Sittande konservativa mot valseger i Kroatien

Sittande premiärministern Andrej Plenković och hans konservativa parti HDZ ser ut att få behålla makten Kroatien. Enligt en vallokalsundersökning kammar HDZ hem 61 av parlamentets 151 mandat. Socialdemokraterna (SDP) och dess allierade är förlorarna och kommer långt efter med 44 mandat.
Kroatien • Publicerad 5 juli 2020
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.Foto: AP/TT
Zagreb-bor går förbi premiärminister Andrej Plenkovićs valaffischer.
Zagreb-bor går förbi premiärminister Andrej Plenkovićs valaffischer.Foto: Sasa Kavic/AP/TT

Men för att få tillräcklig majoritet måste HDZ söka stöd hos andra mindre partier för att behålla makten.

En möjlighet som det också spekulerades i före valet är att HDZ krokar arm med det populistiska högerpartiet Domovinski pokret (DPMS) och dess ledare, sångaren och uppstickaren Miroslav Škoro. Dennes bakgrund med uttalad nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia plus anklagelser om sexism kan dock bli svårsmält.

Annons

DPMS får enligt vallokalsundersökningen, som Ipsos låtit genomföra, 16 mandat.

En svärmorsdröm

Den 50-årige Plenković har sedan han tillträdde sin post 2016 framställts som en helyllefigur och svärmorsdröm i kroatiska medier, men kallas av oppositionen för en "europeisk teknokrat" och "Brysselnörd".

SDP-ledaren Davor Bernardić har å sin sida har byggt sin karriär mot bakgrunden av en modest arbetaruppväxt, men har anklagats av kritiker för att sakna karisma och riktig erfarenhet..

Premiärministerns HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsrika hantering av coronaviruset. Hittills har runt 3 000 konstaterats smittade i landet och strax över 100 människor har dött.

SDP är förlorarna

Samtidigt har den turismberoende ekonomin drabbats hårt och en ny våg av smittofall har gett oppositionen luft under vingarna i opinionsundersökningarna före valet, där SDP-alliansen matchat HDZ:s siffror.

Men det återspeglades inte i vallokalsundersökningens resultat.

– SDP är valets förlorare, säger den politiske analytikern Žarko Puhovski.

Socialdemokraternas valresultat har också skadskjutits av uppkomsten av det nya vänsterlutande gröna partiet Mozemo, som enligt vallokalsunderökningen slåss om fjärdeplatsen med det ultrakonservativa partiet Most. Dessa två partier ser ut att få åtta mandat vardera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons