Annons
Nyheter

Sex nya fall av svinpest

Djur • Publicerad 11 september 2023
Området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fynden av afrikansk svinpest utanför Fagersta.
Området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fynden av afrikansk svinpest utanför Fagersta.Foto: Pressbild.

Ytterligare sex vildsvin har visat sig vara smittade med afrikansk svinpest, rapporterar SVA. Det innebär att totalt 13 fall har påvisats i Fagerstatrakten.

De nya fallen har liksom de tidigare upptäckts inom den smittade zonen.

Annons

– Än så länge har vi inte hittat några fall längre bort. Det är väldigt skönt, men det återstår mycket yta att söka igenom så man ska inte ropa hej än, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

Tidigare under måndagen meddelade SVA att man kommer att börja leta efter döda vildsvin runt omkring smittozonen kring Fagersta och Norberg, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Hittills är det ett väldigt litet begränsat område där vi har hittat de här positiva fallen men vi har å andra sidan inte letat utanför och det måste vi börja göra nu, sade Karl Ståhl till tidningen då.

Än så länge finns det dock inga planer på att utöka området med restriktioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons