Annons
Nyheter

Sex av tio vargar har skjutits på sex dagar

Årets rekordstora vargjakt närmar sig redan upploppet. Under jaktens sjätte dag sköts ytterligare tio vargar, vilket innebär att jägarna nu fällt totalt 46 av de 75 tilldelade djuren.
Jakt • Publicerad 7 januari 2023
Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild.
Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Licensjakten får bedrivas i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län och får pågå som längst till och med den 15 februari.

Jakten började i måndags och redan nu har alltså sex av tio tilldelade vargar fällts, enligt siffrorna som sammanställs av Svensk Jakt. Enligt tidningen beror det på goda väderförhållanden och kompetenta jägare.

Annons

Totalt ingår tolv revir i jakten. I Skacksjön i Värmland, Grecken i Örebro län, i Kockohonka, som delas mellan Värmland och Norge, samt i Venabäcken i Västmanland är nu jakten avlyst eftersom kvoten på sex vargar vardera är fylld.

I Flatmossens revir i Värmland har länsstyrelsen tillfälligt stoppat jakten eftersom man vill dna-testa de två vargar som fällts där.

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

Målet med jakten är att tömma vissa utpekade revir.

Antal skjutna vargar per län

Totalt får 75 vargar i fem län skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan nedan blir högre eftersom flera revir delas mellan länen och därmed ingår i olika läns beslut.

Gävleborg – 18

Dalarna – 14

Värmland – 30

Örebro – 24

Västmanland – 12

Källa: Jägarnas Riksförbund

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons