Annons
Nyheter

Serbisk minister avgår efter skjutningar

Som en direkt följd av veckans dödliga masskjutningar i Serbien lämnade landets utbildningsminister på söndagen in sin avskedsansökan.
Serbien • Publicerad 7 maj 2023
Människor köar för att kondolera utanför den skola i Belgrad där en 13-årig pojke i onsdags sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn samt en säkerhetsvakt. Arkivbild.
Människor köar för att kondolera utanför den skola i Belgrad där en 13-årig pojke i onsdags sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn samt en säkerhetsvakt. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Den serbiska regeringen uppmanar samtidigt landets medborgare att lämna in oregistrerade vapen – annars hotar fängelsestraff.

Sammanlagt 17 människor miste livet den gångna veckan i två olika masskjutningar i landet. I onsdags öppnade en 13-årig pojke eld på en skola i huvudstaden Belgrad och sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn samt en säkerhetsvakt.

"Katastrofal tragedi"

Annons

Dagen därpå, sent i torsdags, dödades åtta personer i en ny masskjutning i staden Mladenovac, omkring fem mil söder om Belgrad. Den 20-årige gärningsmannen färdades då i en bil och sköt urskillningslöst mot människor.

Utbildningsminister Branko Ruzic är den förste serbiske minister – eller hög befattningshavare – som avgår till följd av skjutningarna. Ruzic själv förklarar sin avgång med "den katastrofala tragedi som uppslukar vårt land".

Strax efter onsdagens skolattack var Ruzic snabb att skylla på "internets cancerframkallande skadliga inflytande, videospel och så kallade västerländska värderingar".

De åsikter Ruzic då gav uttryck för är inte ovanliga i Balkanlandet där proryska och antivästliga känslor har frodats de senaste åren, skriver nyhetsbyrån AP.

En månads amnesti

Det serbiska inrikesdepartementet har meddelat att från och med måndag och till den 8 juni kommer människor att kunna lämna in illegalt ägda vapen utan att riskera åtal. Amnestin ska bland annat omfatta skjutvapen, granater och ammunition.

Motiven bakom dåden är oklara. Den 20-årige mannen har erkänt och sagt i förhör att han sköt människor för att han ville sprida rädsla. Den 13-årige pojken – som är för ung för att åtalas för brott – har placerats på en psykiatriskt klinik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons