Annons
Nyheter

Sensationellt vrakfynd i Östersjön

En dykargrupp har hittat vad som verkar vara den svenska krigsflottans flaggskepp Mars, som förliste 1564 strax norr om Öland. Skeppet är byggt i massiv ek och ligger på 75 meters djup vid Ölands norra udde.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2011

Mars, också kallad Makalös,var ett av sin tids största skepp med 107 kanoner med en besättning på 800 man.

– Allt tyder på att det är Mars vi hittat. Både vrakets storlek och dateringen stämmer, säger Richard Lundgren, en av dykarna som hittat vraket.

Annons

Mars var ett av samtidens största skepp och det största i Östersjön. I maj 1564 ledde amiral Jacob Bagge, ombord på Mars, en grupp på 37 skepp i det så kallade Första slaget mot den dansk-lybska flottan som utspelades utanför Ölands norra udde.

Efter två dagars strider omringades Mars, fattade eld och exploderade. skeppet sjönk och har legat orörd på Östersjöns botten i 447 år. På en av bronskanonerna har dykarna funnit ett emblem med den svenska vasakärven.

– Det här är ett skeppsvrak vi väntat länge på. Om det är Mars har vi fått ett efterlängtat jämförelseobjekt med Vasa och det engelska Mary Rose. Skeppsvraket kommer att bli viktigt för forskningen framöver, säger Andreas Olsson, chef på arkeologienheten vid Sjöhistoriska museet i ett pressmeddelande.

Skeppsvraket ligger tio sjömil utanför Ölands norra udde och hittades vid dykningar i somras. Fartyget är större än regalskeppet Vasa. Det vara bara ett år när fartyget förliste.

– Vraket ligger med babords sida lätt uppåt och är förhållandevis välbevarat med tanke på att fartyget sprängdes innan det sjönk. Explosionen orsakade ett hål på styrbords sida och ledde till att fartyget sjönk, säger Andréas Franzén, chef för arkeologienheten vid Sjöhistoriska museet till TT.

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om dyk-, fiske- och ankringsförbud vid fyndplatsen. Det mesta tyder på att det verkligen är flaggskeppet Mars som upptäckts, men forskare vid Sjöhistoriska museet och andra institutioner ska tillsammans med dykarlaget nu samla in data som kan bekräfta fartygets identitet.

– Det här är ett fantastiskt och vetenskapligt viktigt fynd, jag är väldigt glad i dag, säger Andréas Franzén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons