Annons
Nyheter

Senaten viktig seger för Biden

Demokraterna behåller majoriteten i senaten i USA. Det innebär en viktig seger för president Joe Biden vars lagstiftande arbete underlättas, enligt USA-experten Dag Blanck.
USA • Publicerad 13 november 2022
President Joe Biden i Washington i torsdags.
President Joe Biden i Washington i torsdags.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Den sittande senatorn Catherine Cortez Masto besegrar den Trumpstödda republikanen Adam Laxalt i delstaten Nevada, enligt prognoser i amerikanska medier. I och med det är valrysaren om amerikanska kongressens övre kammare, senaten, avgjord.

För president Joe Biden är det goda nyheter då det innebär att senaten kan blockera laginitiativ från representanthuset.

Lättare för Biden

Annons

– Det är mycket viktigt. Det betyder att Demokraterna har helt andra möjligheter att påverka utgången av lagstiftningen i USA, säger Dag Blanck som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Om representanthuset skulle anta en lag till exempel som Demokraterna motsätter sig, skickas den som alltid till senaten för godkännande. Då kan senaten rösta ner den eller inte ta upp den till behandling.

Utgången i representanthuset är inte klar än då alla röster inte är färdigräknade.

Viktiga utnämningar

En annan viktig sak för Biden är att denne kan utse sina domare och fortsätta få dem godkända av senaten.

– Det har Biden varit väldigt framgångsrik med under sina första två år. Han har inte utnämnt någon domare till HD ännu men ett stort antal på lägre nivåer av det federala systemet. Det är minst lika viktigt om inte ännu viktigare då de flesta mål avgörs på de lägre nivåerna.

I det stora har Biden och Demokraterna gått stärkta ur mellanårsvalen, då resultatet gått emot alla förutsägelser om en stor republikansk våg, påpekar Dag Blanck.

– De som förlorat är Republikanerna och inte minst Donald Trump som varit mycket aktiv och gett sitt stöd till ett antal kandidater. Många av dem har förlorat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons