GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny vapenlag godkänd av kongressen i USA

USA:s nya vapenlag har röstats igenom även i representanthuset. Nu landar lagen, som bland annat innebär hårdare bakgrundskontroller, på presidentens bord för underskrift.
USA • Publicerad 24 juni 2022
Representanthusets talman Nancy Pelosi under behandlingen av den nya vapenlagen.
Representanthusets talman Nancy Pelosi under behandlingen av den nya vapenlagen.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Med 234 röster för och 193 emot röstade kongressens representanthus som väntat igenom lagen på fredagen, rapporterar AFP. Lagen, en kompromiss, är den största regleringen av vapeninnehav som gjorts i USA på federal nivå på nästan 30 år.

Tidigare har, av senatens totalt 100 ledamöter, samtliga 50 demokrater röstat ja medan 15 av deras kolleger i Republikanerna gjorde detsamma.

Bakgrundskontroller

Lagpaketets huvudsakliga förslag innehåller utförligare bakgrundskontroller för vapenköpare som inte har fyllt 21, elva miljarder dollar till kampen mot psykisk ohälsa och två miljarder dollar som ska användas för att öka säkerheten i landets skolor.

Lagen kommer till efter masskjutningen i Uvalde i Texas för en månad sedan.

– Ingen lag kan läka offrens familjer eller samhällen. Men vi kan förhindra att andra upplever samma trauma, sade ordförande för justitieutskottet, demokraten Jerrold Nadler, enligt AP.

När senaten innan dess röstade igenom lagen berömdes den från både republikanskt och demokratiskt håll.

– I kväll har USA gjort något som många ansåg vara omöjligt för bara några veckor sedan: vi har röstat igenom den första ordentliga vapenlagen på nära 30 år, sade senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, efter senatens omröstning i torsdags.

Hans republikanske motsvarighet Mitch McConnell sade att lagen kommer att göra USA säkrare "utan att vårt land blir det minsta mindre fritt".

Har brett stöd

Både vapenlobbyn National rifle association (NRA) och många republikaner i kongressens båda kammare motsatte sig lagen, som å andra sidan har brett stöd bland grupper som arbetar med frågor som rör polisen, våld i nära relationer och psykisk ohälsa.

Initiativet till lagen kom efter skolmassakern i Uvalde, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl, samt efter dådet i en matbutik i Buffalo, där tio svarta människor dödades. Båda händelserna inträffade i maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.