Nyheter

Seattleledare och Trump bråkar om protester

"Ta tillbaka er stad NU. Om ni inte gör det, så gör jag det", twittrar USA:s president Donald Trump till de styrande i den västamerikanska staden Seattle. Seattles borgmästare ger igen och ber Trump att "återvända till sin bunker".
USA • Publicerad 12 juni 2020
Demonstrationer mot rasism och diskriminering i Seattle i Washington i USA.
Demonstrationer mot rasism och diskriminering i Seattle i Washington i USA.Foto: Dean Rutz/AP/TT

Ordkriget har brutit ut efter att intensiva protester mot rasism och ordningsmaktens övervåld mot svarta de senaste dagarna hållits i Seattle. Härom dagen tog sig demonstranterna in i statshuset och nu håller de stadsdelen Capitol Hill, rapporterar lokaltidningen The Seattle Times.

Trump, som tidigare hotat med att sätta in USA:s militär för att stävja protester i landet, hävdar att aktivisterna i Seattle är "inhemska terrorister". På Twitter kallar han delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee och Seattles borgmästare Jenny Durkin för "radikal vänster".

Inslee, som under en kort tid i fjol sökte Demokraternas presidentkandidatur, säger att han inte tänker tillåta "militära hot mot Washingtonbor" från Vita huset. Han noterar att aktivisterna vid Capitol Hill i Seattle saknar tillstånd – men säger att deras manifestation i stort är fredlig och att fredliga protester är "grundläggande amerikanskt", enligt The Seattle Times.

Den våg av protester som nu flammat upp i USA utlöstes av att svarte George Floyd dog vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis i slutet av maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.