1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Seadrill pressas hårt av oljeprisraset

Prisfallet på råolja i coronakrisen slår stenhårt mot det Oslonoterade oljeborriggbolaget Seadrill, enligt en kvartalsrapport. Bolaget uppger sig även ha operativa och logistiska problem till följd av smittskyddsåtgärder.
Seadrill, som grundats och kontrolleras av den norska redarkungen John Fredriksen (bilden), drabbas hårt av den minskande efterfrågan på olja i coronakrisen. Arkivbild
Foto: Heiko Junge NTB/Scanpix/TT

Seadrill, med redaren John Fredriksen som grundare, skriver i rapporten ned värdet på sina borriggar med 1,2 miljarder dollar (cirka 11 miljarder kronor).

Bolagets omsättning under årets första kvartal rasar till 321 miljoner dollar, en nedgång med 19 procent jämfört med kvartalet före. Bolagets nettoförlust för kvartalet sväller till 1,6 miljarder dollar, från 199 miljoner dollar.

Seadrill har enligt rapporten anlitat finansiella och juridiska rådgivare för att utvärdera förutsättningarna för en omfattande rekonstruktion, i syfte att få ned skuldberget på 7,4 miljarder dollar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vd Anton Dibowitz skriver i en kommentar att oljeindustrin står inför två stora utmaningar: för många oljeriggar och för mycket skulder. Han tillägger att han inte räknar med att alla de tillgångar bolaget har kommer att efterfrågas och därför måste skrotas.

Seadrill, med säte i skatteparadiset Bermudas, meddelade så sent som i måndags kväll att bolaget kommer att avnotera sin aktie från New York-börsen från och med den 19 juni.