Annons
Nyheter

SD: Viktigare sänka skatt på drivmedel än arbete

Sverigedemokraterna vill sänka skatten på bensin och diesel nästa år. Det går klart före att sänka skatten på arbete, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Ekonomi • Publicerad 17 april 2023
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, prioriterar sänka skatter på bensin och diesel i förhandlingarna om budgeten för 2024.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, prioriterar sänka skatter på bensin och diesel i förhandlingarna om budgeten för 2024.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Bränsle är nummer ett och nummer två skatten på el, säger Oscar Sjöstedt när han kommenterar regeringens och SD:s gemensamma vårproposition.

I propositionen anges också inriktningen för politiken kommande år och arbetet med budgeten för 2024. Regeringen skriver att skatten på arbete ska sänkas så snart det ekonomiska läget tillåter, men säger således inget om när.

Annons

Oscar Sjöstedt hävdar att det, med tanke på inflationen, är viktigare att via sänkningar av drivmedels- och elskatt försöka få ner priserna än att satsa på lägre inkomstskatt. Den sänkning som regeringen och SD gjorde av skatten på bensin och diesel vid årsskiftet kostade uppåt 7 miljarder i minskade skatteintäkter för statskassan.

Det skulle motsvara en krona per liter. Men resultatet vid pump för den som tankar blev 14 öre lägre bensinpris och 41 öre på diesel – den största delen av sänkningen åts upp av att skattesatsen samtidigt skrevs upp med inflationen.

Hur många miljarder SD vill lägga på sänkt drivmedelsskatt för 2024 vill Sjöstedt inte uppge. En del beror på hur förhandlingarna med regeringen om att sänka reduktionsplikten, som bestämmer nivån för inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, kan sänkas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons